eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Meg kell indokolni a köz- és kormánytisztviselők felmentését

Önmagában a méltatlanságra vagy bizalomvesztésre nem lehet hivatkozni a köz- és kormánytisztviselők felmentése esetén, konkrétan meg kell indokolni a jogviszony megszüntetését - mondta az InfoRádió által megkérdezett munkajogász. Lehoczkyné Kollonai Csilla erről azután beszélt, hogy a kormány törvénymódosítási javaslata a jövőben minderre lehetőséget adhat.

Jó megoldás a kormánytisztviselői döntőbizottság megalakítása, mert elintézheti a vitát az intézményen belül - mondta az InfoRádiónak Lehoczkyné Kollonai Csilla munkajogász. Hozzátette: amennyiben megvan a bírói felülvizsgálat lehetősége, akkor a megfelelő garanciák is léteznek.

Az országos hatáskörrel rendelkező, belső jogorvoslati fórum létrehozásáról Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára beszélt kedden az Országgyűlésben, a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvények módosításának vitájában.

A kabinet által benyújtott tervezet szerint a kormány- és köztisztviselőket a jövőben méltatlanság, bizalomvesztés, illetve nem megfelelő munkavégzés esetén fel kell, létszámcsökkentés miatt pedig fel lehet menteni. Az előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni, és bizonyítani, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű.

A munkajogász kiemelte: nem teljesen világos, mit ért a törvény azon, hogy kötelező legyen a felmentés. Az általános indokoknak a gyakorlat során konkrét tényekben kell megfogalmazódni, így ezt a bíróság már tudja vizsgálni - közölte.

Ha valakivel szemben fegyelmi eljárás során megállapították a vétséget, és adott esetben büntetést szabnak ki, de nem olyan súlyú a vétség, hogy azért hivatalvesztés járjon, akkor indokolt lehet a jogviszony megszüntetése - fejtette ki Lehoczkyné Kollonai Csilla.

A munkajogász hangsúlyozta: a törvényben taxatíve meghatározott okok alapján lehet felmondani a köz- és kormánytisztviselőknek, de ezek általános, összefoglaló megnevezések. Mnden esetben konkrétan meg kell jelölni az okokat, mert a bíróság megköveteli, hogy a felmentést a munkáltató konkrétan indokolja meg - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×