eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szociális konzultációt indított útjára Orbán Viktor - a nap hírösszefoglalója

Szociális konzultációt indított útjára a miniszterelnök. Az MSZP elnöke szerint reménytelenség, kilátástalanság és kormányzóképtelenség jellemzi a kabinet majdnem egyéves tevékenységét.A szociális párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a 4 együtt ünneplő érdekképviseleti szövetség vezetői a Városligeti majálison. Rómában a katolikus egyházfő boldoggá avatta, II. János Pál pápát.

Szociális konzultációt indított útjára a miniszterelnök. Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon, videóüzenetében bejelentette: az állampolgároknak küldött levelében 10 kérdést tesz fel, amelyek - mint mondta - a mindennapi élet szempontjából a legfontosabbak. Ezekből hármat idézett. Az egyik arra vonatkozik, hogy védjék-e külön munkajogi szempontból azokat, akik 55 évesek elmúltak, vagyis nehezebben találhatnak állást a munkaerő-piacon. Egy másik kérdés arról szól, hogy az állam segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse az állástalanokat, vagy maradjon meg kizárólag a segélyezés rendszere. A harmadik arra kérdez rá, hogy az oktatást a gazdaság igényeihez kell-e igazítani. Orbán Viktor úgy vélte: a válaszok beküldésével az állampolgárok segíthetik a döntéshozók munkáját. A kormányfő május elseje alkalmából külön köszöntötte a munkavállalókat és a nyugdíjasokat.

Az MSZP elnöke szerint reménytelenség, kilátástalanság és kormányzóképtelenség jellemzi a kabinet majdnem egyéves tevékenységét. Mesterházy Attila pártja városligeti majálisán arról beszélt: a demokraták összefogásával le kell váltani Orbán Viktor rendszerét. A Jobbik kétnapos rendezvénye a Hajógyári-szigeten már szombaton elkezdődött. Volner János frakcióvezető-helyettes a romákkal összefüggésben arról beszélt, hogy a bűnözést kiváltó okokat kell megszüntetni. Az LMP a Vérmezőn tartott pikniket, amelyen a munkáról és az anyaságról tartottak kerekasztal-beszélgetést. Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője úgy vélte: a család és a munka összehangolása nemzeti sorskérdés, mivel a népesedési krízisből való kilábalás a nők foglalkoztatottságának emelésével oldható meg. A Fidesz nem szervezett központi programot május 1-jére, és a KDNP sem készült országos rendezvénnyel, a párt Pest megyei szervezete Szigetszentmiklóson tartott majálist.

A szociális párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a 4 együtt ünneplő érdekképviseleti szövetség vezetői a Városligeti majálison. A fórumon Andor László, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa hangsúlyozta: a közösség gazdaságilag jobban teljesítő tagállamaiban kivétel nélkül jellemző az erős és intézményesült szociális párbeszéd. A LIGA Szakszervezetek a Városligetben külön ünnepelt; a gyűlésen szimbolikusan eltemették a munkavállalói jogokat, egyben jelezték, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a munka világát érintő tervezett változtatásokról. Pécsen a kormány és a helyi önkormányzat munkavállalókat érintő intézkedései ellen tüntetett mintegy 20 érdekképviselet és szakszervezeti szövetség képviselője. Európa országaiban százezrek vonultak fel a munka ünnepén, sok helyütt magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve.

Rómában a katolikus egyházfő boldoggá avatta, II. János Pál pápát; a szertartáson hivatalos becslések szerint több mint egymillió zarándok vett részt. XVI. Benedek a vatikáni Szent Péter téren megtartott avatáson bejelentette: a néhai katolikus egyházfő ünnepe október 22-én lesz. A boldoggá avatás a szentté avatási eljárás első része. II. Jánost Pált a modernkori időben rekordgyorsasággal, halála után mindössze 6 évvel és egy hónappal avatták boldoggá. A ceremóniát rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték meg.

Líbiai kormányforrások szerint meghalt a NATO légicsapásában a líbiai vezető egyik fia és 3 unokája Tripoliban. A líbiai kormány szóvivője azt mondta, hogy éjszaka találat érte Moammer Kadhafi legkisebb fia, a 29 éves Szeif al-Arab házát. Többen megsérültek, de Moammer Kadhafinak és feleségének nem esett baja. A NATO közölte: valóban csapást mért egy kormányzati épületre Tripoliban, de hangsúlyozta, hogy kizárólag katonai létesítményeket vett célba, így nem tudta megerősíteni a Moammer Kadhafi családtagjainak haláláról szóló híreket.

Elhunyt Ernesto Sábato, a 20. századi argentin irodalom óriása, a katonai diktatúra elszámoltatója. Három megjelent regénye közül az első, Az alagút, amelyet 1987-ben magyarul is kiadtak, az egzisztencializmus klasszikusának számít. A fizikusból lett író 1984-ben megkapta a spanyolajkú világ legrangosabb irodalmi kitüntetését, a Cervantes-díjat. Ernesto Sábato június 24-én töltötte volna be 100. életévét.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×