INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Herczog: Nem lehet egyik pillanatról a másikra állást találni

Infostart / InfoRádió
Illúzió, hogy egyik pillanatról a másikra el lehet helyezkedni - mondta az InfoRádiónak Herczog László, a munkaügyi tárca korábbi vezetője Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentésére reagálva, amely szerint jövőre rövidebb ideig, kilencven, napig jár a munkanélküliségi juttatás. A KSH legutóbbi adatai szerint átlagosan több mint 18 hónap alatt találnak munkát az álláskeresők.

Nem látjuk, hol van a pénz a közmunkaprogramok finanszírozására - mondta az InfoRádiónak Herczog László korábbi szociális és munkaügyi miniszter, aki szerint nem érdemes abban az illúzióban hinni, hogy jövőre majd nagyobb mozgástér lesz a költségvetésben.

Ráadásul a kormány lehetőségei sem végtelenek - tette hozzá a közgazdász, hangsúlyozva: a legtöbb munkahelyet a vállalkozások állítják elő, az pedig, hogy azok mennyire sikeresek, milyen a világpiaci helyzet, milyenek a magyarországi befektetési és fejlesztési lehetőségek, nagyon sok mindentől függ.

Úgy tűnik, hogy egyet lépett a kormány, de a második lépés feltételei még nem adottak - fűzte hozzá.

Herczog László szerint súlyos hibát követ el a kabinet, amikor azt sugallja, hogy aki rokkantnyugdíjas vagy munkanélküli, azért az, mert nem akar dolgozni. Nyilván vannak ilyenek is, de a jelentős többségre nem ez a jellemző - jegyezte meg.

A közgazdász arról is beszélt, hogy a tudományos szakirodalom szerint az elhelyezkedésre csak nagyon kis hatással van a munkanélküli segély összegének csökkenése, ettől tehát nem lehet érdemi változást remélni. A kérdés pedig megmarad: mi történik azzal, akinek három hónap után megszűnik a rokkant státusza vagy elveszik a munkanélküli ellátása. Egyik pillanatról a másikra ugyanis nem lehet elhelyezkedni.


A címlapról ajánljuk