eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A szabadság és a biztonság egyformán fontos

Egyetértettek az uniós és az amerikai bel- és igazságügyi miniszterek gödöllői találkozójukon abban, hogy a szabadság kérdésének és a biztonság kezelésének azonos szintűnek kell lennie az Atlanti-óceán mindkét partján. Az adatvédelmi kérdésekről folyó tárgyalások néhány héten belül Washingtonban folytatódnak.

Nem született politikai megállapodás az utas-adatcsere kérdésében, de jó úton haladunk - értékelte az uniós és amerikai bel- és igazságügyi miniszterek gödöllői találkozóján történteket Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Pintér Sándor belügyminiszter úgy fogalmazott: nem volt olyan napirendi pont, amiben ne haladtak volna előre a gödöllői találkozón.

Viviane Reding uniós biztos úgy véli: hamar sikerül tető alá hozni a megállapodást az EU és USA között az adatvédelmi keretegyezményről, ugyanis mint mondta: semmilyen nézetkülönbség nincs az amerikaiakkal.

Hozzátette: ugyan több kétoldalú egyezmény létezik az Egyesült Államok és az európai országok között, a keretegyezménynek meg kell találnia a hangsúlyt a közbiztonság és az egyének személyes adatainak védelme között.

A találkozón szó volt a kábítószer kereskedelem elleni közös fellépés szükségességéről is. Mint Viviane Reding mondta: új útvonalak és új módszerek jelennek meg, ezért fontos az összefogás, és a párhuzamosságok kiküszöbölése.

A miniszteri találkozón szó volt az észak-afrikai helyzet kezeléséről is. A résztvevők hangsúlyozták, hogy segíteni kell a szabadságért küzdő államokat a társadalomépítésben és az igazságügyi rendszer kialakításában. Cecilia Malmström uniós biztos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: fontos feladat a menekültek azonosítása és visszatelepítésük segítése.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva cáfolta, hogy uniós szinten felmerült volna a schengeni rendszer felülvizsgálatának szükségessége a menekültáradt miatt. Mint az a napokban ismertté vált: Németország és Franciaország azt fontolgatja, hogy az Európai Tanács következő, júniusi ülése előtt kezdeményezik a schengeni egyezmény módosítását.

Eric Holder amerikai főügyész az Egyesült Államokból működtetett, emberi jogokat sértő honlapokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: fontos a források, a tartalmak és a küzdelem eszközeinek a meghatározása.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban a szólásszabadság alkotmányos védelem alatt áll, ezért nehéz szabályozni a határokon kívülre irányuló médiatartalmakat.

A miniszteri találkozón részt vett a lengyel bel- és igazságügyi miniszter is, ugyanis a soros elnökséget júliusban Lengyelország veszi át Magyarországtól. Krzysztof Kwiatkowski igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott: Magyarország minden fontos problémát kezel és lezár, Lengyelországnak nem is lesz semmi dolga. Jerzy Miller belügyminiszter szerint azért országának a kiberbűnözés és a drogkereskedelem terén lesznek még feladatai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×