INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Körülbelül ötven vámos tiltakozott a Parlament előtt

InfoRádió / MTI
A Széll Kálmán tervben bejelentett elvonások, valamint a szolgálati nyugdíjról és a munkáltatói jogokról szóló döntések miatt demonstrált kedden a Parlament előtt a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

A szemerkélő esőben ötven tiltakozó vett részt VPDSZ feliratú kabátban a Hivatásunk védelmében elnevezésű rendezvényen. A demonstrálók soraiban megjelent Nyakó István és Harangozó Tamás szocialista, illetve Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke a Kossuth-szobor közelében felállított pódiumon elmondott beszédében hangsúlyozta: a vám- és pénzügyi dolgozók lassan szinte minden eddig jogszerűen járó többletjuttatásukat elvesztik a különböző kormányzati megvonások miatt.

Mint mondta, a kabinet radikálisan csökkenti az általuk lakásvásárlásra felvehető kedvezményes kölcsön összegét, továbbá megszünteti az albérlet után felvehető támogatást is. A szakszervezeti vezető kifogásolta a túlórapénzek kifizetésének elmaradását, illetve a korábban "bennragadt" szabadságok kérdésének kezelését.

Holecz Gábor közlése szerint bíróságon támadták meg azt a döntést, amely alapján a gépjárművezetői pótlékot ezentúl csak a megkülönböztető jelzéssel közlekedők kaphatnák meg.

A VPDSZ vezetője kiemelte továbbá, hogy a szolgálati nyugdíj lehetőségének megvonásával az utolsó alkotmányos pluszjuttatásukat veszthetik el a vám- és pénzügyi dolgozók.

Holecz Gábor úgy fogalmazott, a kormány lépéseiről az egyeztetések elmaradása miatt csak különböző "szóbeszédekből" értesülnek, és - mint mondta - "a diktatúra jegyei fedezhetők fel" a demonstráló szakszervezettel szembeni kormányzati bánásmódban.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek demonstrációsorozata hétfőn a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ), illetve a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége tüntetésével kezdődött.

Az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének tervei szerint szerdán katonák, csütörtökön börtönőrök, pénteken pedig tűzoltók tartanak megmozdulást a belvárosi Kossuth téren.

Ezután szombaton közösen tüntetnek a Hősök terén.

Kapcsolódó hang

Holecz Gábor
 


A címlapról ajánljuk