INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Fölmérték, mennyire bizalmatlanok és segítőkészek a magyarok

InfoRádió / MTI
A magyarok inkább a bizalmatlanságot tartják nemzeti karaktervonásuknak, saját jellemüket ugyanakkor segítőkésznek, nyitottnak és adakozónak festik le - derül ki az Ipsos 2011 március második felében végzett közvélemény-kutatásából.

"Az emberek önértékelése alapján mások iránt bizalmat érző és segítőkész társadalom vagyunk: az előbbit kétharmadnyian, utóbbit nyolctizednyien tartják igaznak magukra" - tárja fel közleményében az Ipsos.

Az ország 15 év feletti népességét reprezentáló kutatásban 1050 főt kérdeztek bizalomról, segítőkészségről. Az eredmények alapján a lakosság 64 százaléka nyitottnak tartja magát mások felé, 32 százaléka ezzel szemben inkább bizalmatlan. Az életkor emelkedésével ez az érték növekedést mutat, ennek ellenére az idősebb korosztály körében is több (58 százalék) a pozitív érzéseket tápláló.

Az emberek többsége segítőkésznek értékeli magát, de ezt ritkán kapják vissza, vagyis a megkérdezettek a magyarokat általában zárkózottabbnak tartják. A lakosság 67 százaléka szerint Magyarországon az embereket inkább a másokkal szembeni óvatosság és visszafogottság jellemzi, csak 32 százalék gondolja azt, hogy a bizalom légköre az uralkodó.

Budapest és a vidék tekintetében szembetűnő különbséget figyelhető meg: míg a fővárosban élők 68 százaléka, addig a vidékiek 80 százaléka hangsúlyozza önzetlenségét. Más társadalmi-demográfiai tényezők alig befolyásolják a válaszokat.

A lakosság négytizede úgy gondolja, hogy ő maga adakozó, az országot azonban inkább egocentrikusnak tartja. Ebben a véleményben minden társadalmi csoport arányosan képviselteti magát.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Závecz Tibor véleménykutató, Ipsos
 


A címlapról ajánljuk