eur:
393.31
usd:
367.94
bux:
66155.23
2024. április 24. szerda György

Fölmérték, mennyire bizalmatlanok és segítőkészek a magyarok

A magyarok inkább a bizalmatlanságot tartják nemzeti karaktervonásuknak, saját jellemüket ugyanakkor segítőkésznek, nyitottnak és adakozónak festik le - derül ki az Ipsos 2011 március második felében végzett közvélemény-kutatásából.

"Az emberek önértékelése alapján mások iránt bizalmat érző és segítőkész társadalom vagyunk: az előbbit kétharmadnyian, utóbbit nyolctizednyien tartják igaznak magukra" - tárja fel közleményében az Ipsos.

Az ország 15 év feletti népességét reprezentáló kutatásban 1050 főt kérdeztek bizalomról, segítőkészségről. Az eredmények alapján a lakosság 64 százaléka nyitottnak tartja magát mások felé, 32 százaléka ezzel szemben inkább bizalmatlan. Az életkor emelkedésével ez az érték növekedést mutat, ennek ellenére az idősebb korosztály körében is több (58 százalék) a pozitív érzéseket tápláló.

Az emberek többsége segítőkésznek értékeli magát, de ezt ritkán kapják vissza, vagyis a megkérdezettek a magyarokat általában zárkózottabbnak tartják. A lakosság 67 százaléka szerint Magyarországon az embereket inkább a másokkal szembeni óvatosság és visszafogottság jellemzi, csak 32 százalék gondolja azt, hogy a bizalom légköre az uralkodó.

Budapest és a vidék tekintetében szembetűnő különbséget figyelhető meg: míg a fővárosban élők 68 százaléka, addig a vidékiek 80 százaléka hangsúlyozza önzetlenségét. Más társadalmi-demográfiai tényezők alig befolyásolják a válaszokat.

A lakosság négytizede úgy gondolja, hogy ő maga adakozó, az országot azonban inkább egocentrikusnak tartja. Ebben a véleményben minden társadalmi csoport arányosan képviselteti magát.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×