INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Schmitt hétfőn ismerteti az alaptörvénnyel kapcsolatos álláspontját

InfoRádió / MTI
Schmitt Pál bízik benne, hogy azok a pártok, akik távolmaradásukat jelezték az alaptörvény megtárgyalásától, megváltoztatják eddigi elképzelésüket, és az Országgyűlésben fejtik ki véleményüket - mondta Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője szombaton az MTI-nek.

A hivatalvezető közölte: Schmitt Pál április 11-én, hétfőn, az Országgyűlésben, a képviselők jelenlétében mondja el a készülő új alaptörvénnyel kapcsolatos álláspontját.

Elmondása szerint az államfő bízik benne, hogy az elkövetkezendő napokban azok a pártok, akik a választók akaratából a parlamentben országgyűlési képviselettel rendelkeznek, és távolmaradásukat jelezték az alaptörvény megtárgyalásától, megváltoztatják eddigi elképzelésüket, és az Országgyűlésben fejtik ki véleményüket, nem pedig más fórumot választanak az észrevételeik közlésére.

Kiss Norbert szól arról is, hogy szombaton véget ért az Arraiolos-csoport államfőinek találkozója Budapesten. Ismertette: a témák között nem szerepeltek napi belpolitikai kérdések, de a kétoldalú találkozókon téma volt a készülő új magyar alaptörvény.
A hivatalvezető tájékoztatása szerint Schmitt Pál partnereit tájékoztatta arról, hogy Magyarország törvényi kereteit egy 1949-ben létrehozott jogszabály adja, amelyet sokszor módosítottak. Az államfő álláspontját hangsúlyozva kiemelte: ahhoz, hogy egy erős Európában egy erős Magyarország legyen, szükség van egy új alkotmányra.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője szombaton, Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MSZP levélben kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, ne írja alá az új alkotmányt, és "azokat a megszorító csomagokat tartalmazó törvényeket, amelyek arra vonatkoznak, hogy az emberek még rosszabbul éljenek".

A címlapról ajánljuk