eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kiderítette a leggyakoribb népbetegségek okait a Richter szűrőakciója

A Richter által szervezett Egészségváros Programsorozatának helyszínein leginkább a prosztata, a csontritkulás, illetve bőrgyógyászati gondok szűrését vették igénybe a jelentkezők - mondta el az InfoRádiónak a cég kormányzati kapcsolatok és PR vezetője. A gyulai Pándy Kálmán Kórház osztályvezető főorvosa egyebek mellett arról is beszélt, hogy tapasztalataik szerint köztudottá vált: a keringési betegségek kialakulásának legnagyobb rizikófaktora a magas koleszterinszint. Ezért náluk ennek mérésére jelentkeztek a legtöbben - tette hozzá.

Minden évben hét vidéki városban rendez szűréssel egybekötött tanácsadást a Richter. Ehhez kapcsolódik egy lakossági gyűjtőakció, amelynek lényege, hogy a szervező cég az adott település kórházának kétmillió forintot adományoz, és a szűrésre jelentkezők ehhez járulhatnak hozzá a vizsgálatokért kapott pontjaikkal.

Harminc millió forint gyűlt össze

A pontokat a nap végén összesítik, és forintra váltják. Az így összegyűlt pénzt szintén a helyi egészségügyi intézmény kapja meg - magyarázta Beke Zsuzsa. Idén összesen harmincmillió forint gyűlt össze így - tette hozzá.

A kommunikációs vezető arról is tájékoztatott, hogy legnépszerűbb szűrések a prosztata, a csontritkulás, illetve a bőrgyógyászati problémák vizsgálata volt az Egészségváros Programsorozatának helyszínein.

Beke Zsuzsa közölte: minden vizsgálati területen találtak egészen kirívóan magas értékeket. Majdnem minden városban előfordultak sajnálatos esetek is, mint például prosztatadaganat kimutatása, extrém magas koleszterinszint, vagy olyan stádiumban lévő csontritkulás, ahol azonnali intézményi ellátásra volt szükség.

Elmondta továbbá, hogy a két év alatt csaknem 37 ezren vettek rést a programokon, és hatvan százalékuk a szűréseket is igénybe vette.

A legaktívabbnak Karcag bizonyult, ami azért is jelentős, mert a résztvevő városok közül itt a legkisebb a lélekszám, mégis a lakosság fele jelentkezett a szűrésekre - jegyezte meg Beke Zsuzsa.

A PR-vezető felhívta a figyelmet arra, hogy a szűrőprogramok eredményéből kitűnt, a betegségek leggyakoribb okozói a testmozgás hiánya, az alkoholfogyasztás, a nem megfelelő étkezés és a stressz.

Koleszterin, mint közellenség

Békés megye a lakosság életkorát tekintve a legidősebb régiója az országnak. Ebből következik, hogy lényegesen több a beteg, mint más területeken - közölte a gyulai Pándy Kálmán Kórház osztályvezető főorvosa.

Sipos Péter az InfoRádiónak elmondta: Gyulán a Richter Egészségváros Programjában a koleszterin mérése volt a legnépszerűbb, a legtöbben az erről szóló tanácsadást is igénybe vették.

A főorvos szerint ennek az lehet az oka, hogy az információáramlásnak köszönhetően köztudottá vált, a keringési betegségek kialakulásának legnagyobb rizikófaktora a magas koleszterinszint. Ráadásul a túlsúlyosok aránya is évről évre nő, ami szintén komoly gondokat okoz - fűzte hozzá a szakember.

A szűrések után minden negyedik-ötödik, betegnek talált résztvevőt utalták a háziorvosán keresztül szakrendelésre - tájékoztatott a főorvos, aki azt is elmondta, hogy a program révén a gyulai kórház 4 millió 300 ezer forinthoz jutott.

Ebből a pénzből a kórház vezetősége műszereket, illetve, a bababarát intézmény címre pályázva gyermekágyakat kíván vásárolni. A Richter által nyújtott keretből egy új ultrahangfejjel biztosan gazdagodik az intézmény - mondta el Sipos Péter.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×