eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Pintér Sándor: két év alatt 4500-zal növelik a rendőrség létszámát

2012 júniusáig 4500 fővel növelik a rendőrség létszámát, amely a fluktuációt figyelembe véve azt jelenti, hogy 3500 egyenruhással több lesz az utcákon, mint jelenleg - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter azt követően, hogy Józsefváros polgármesterével a kerület közbiztonsági helyzetével ismerkedett.

A tárcavezető a bejárást követő sajtótájékoztatóján közölte: vezényléssel, túlmunkával nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki kistelepüléseken is erősítik a rendőri jelenlétet, és így az országban nagyobb lesz a közrend és a közbiztonság.

A belügyminiszter a rendőrség legnagyobb feladatának a korrupció elleni küzdelmet említette. A rendvédelmi állomány tagjaira is vonatkozó, úgynevezett megbízhatósági vizsgálatra, és a napokban őrizetbe vett 14 borsodi rendőr korrupciógyanús ügyére utalva, újságírói kérdésre válaszolva, úgy fogalmazott: tisztulási folyamatra van szükség a rendőrségnél is, és a rendőröknek a becsületességi lépcsőn egy fokkal magasabban kell állniuk. A készülő jogszabály szerint az ellenőrzés pedig szoros ügyészi és bírói felügyelet alatt történne - fűzte hozzá.

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy hivatalba lépésekor elrendelte a rendőrségi járművek technikai szemléjét. Eszerint a járművek elfogadható állapotúak. Miután a tatabányai motoros rendőr halálos balesetet szenvedett, az újabb vizsgálat eredménye szerint a rendőrmotorok 40 százaléka alkalmatlan a közúti forgalomra, és ha nem rendőr ülne rajta, akkor le kellene venni a rendszámot - tette hozzá, megjegyezve, ezeknek a járműveknek a használatát felfüggesztették, és több rendőri vezető ellen fegyelmi és büntető-eljárás indult.

A tárcavezető és Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének fideszes polgármesterének kalauzolásával Józsefváros közbiztonsági helyzetével ismerkedett. Megtekintette a Teleki téri piacot és a környező utcákat. A miniszternek bemutatták azt a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt mozgó közbiztonsági pontként üzemelő rendőrségi járművet, amelynek kialakításához az önkormányzat hárommillió forinttal járult hozzá.

Kocsis Máté a kerület bűnügyileg legfertőzöttebb területének nevezte a Teleki teret és a környékét, és közlése szerint a közbiztonság javítása érdekében 2011-ben magántőke bevonásával felújítják a piacot, erősítik a rendőrség közterületi jelenlétét, és további 30 térfigyelő kamerát helyeznek ki, ezzel 100 százalékban lefedett lesz a kerület.

A polgármester szerint a kerület az elmúlt 15 évben túlvállalta magát a hajléktalan problémák kezelésében, így a kerületben lévő hétezer hajléktalan helyzetének megoldása egyre nagyobb terhet ró az önkormányzatra. Véleménye szerint addig, amíg a közbiztonság és a hajléktalanok kérdése nem rendeződik, a tér rehabilitációja is felesleges próbálkozás lesz.

Pintér Sándor erre válaszolva közölte: a kerület a BRFK-tól kap nagyobb létszámú segítséget, és felszámolják azokat a gócpontokat, amelyek a fővárosban, elsőként a Józsefvárosban történt térfigyelő kamerarendszer kiépítését követően keletkeztek.

A belügyminiszter szerint kevés a tüneti kezelés, meg kell keresni a probléma gyökerét, hogy például miért kerültek ide a hajléktalanok, milyen problémát okoznak. Emlékeztett, a kérdéshez már jogi úton is hozzányúltak, így egy törvényjavaslat szerint az önkormányzatoknak a közterületek célját meg kell majd határozniuk. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tereket, parkokat és az aluljárókat sokan lakhatásra és wc-ként használják.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×