eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Navracsics: Élénk vitákat robbant majd ki a preaumbulum szövege

Elképzelhető, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének lényege beépül a készülő alkotmány preambulumába, de ezzel kapcsolatban lehet a legnagyobb vitára számítani -mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor. A közigazgatási és igazságügyi miniszter reméli, hogy konszenzus közeli állapotot lehet majd kialakítani.

Egy országgyűlési határozat az év végéig jelöli ki az alkotmányozás koncepcionális alapelveinek a meghatározását, majd ennek alapján el lehet kezdeni dolgozni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor arra számít, hogy lesz pár kiemelt pont, amely ugyan az alkotmány lényegét nem érinti, de szimbólum tekintetében fontos, és erről viták folynak majd. A preaumbulum szövege élénk vitákat fog kirobbantani, szintén témát szolgáltat majd az emberi jogok katalógusa, míg a legkevesebb vita az intézményrendszer és az intézményközi viszonyok meghatározásáról várható, ugyanis erről konszenzus van a pártok között - fejtette ki. A tárcavezető szerint nem látni politikai nyomást egy erősebb elnöki pozíció és a többkamarás parlament létrehozására.

Mondatról mondatra fog folyni a vita arról, hogy mi kerüljön be a készülő alkotmány preambulumába, de ez hasznos lesz, ugyanis ez a bevezető a politikai közösség identitásának egyik lenyomata - vélekedett Navracsics Tibor, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének lényege is beépül a preambulumba.

A miniszter szerint a hatályban lévő alaptörvény preambuluma sietős, kicsit szégyenlős, és hangsúlyosan átmeneti, vagyis ilyen volt akkor a politikai közösség identitása.

Navracsics Tibor reméli, hogy konszenzus közeli állapotot lehet majd kialakítani, bár tisztában van azzal, hogy vannak civil szervezetek és pártok, amelyeknek nem érdekük a megegyezés létrejötte.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×