eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Dalai láma: mindig csodáltam a magyar népet 1956 miatt

A boldogságkeresésről, az előretekintésről, és a panaszmentes munkáról beszélt a Dalai Láma az Országházban, a parlament Tibeti Magyar Baráti Társaságának tagjai előtt. Későbbi sajtótájékoztatóján arra biztatta a magyarokat, hogy dolgozzanak keményen, és megoldódnak a gondjaik.

Optimista hozzáállásra, a boldogság megtalálására és kemény munkára biztatta a magyarokat a XIV. Dalai Láma.  Tibet világi és vallási vezetője, aki 1959 óta Indiában él száműzetésben, budapesti látogatásán elmondta, tudja, hogy Magyarországon gazdasági gondok vannak, de az állampolgárok ne mástól várják a segítséget.

"Keményen kell dolgozniuk. Legyenek optimisták. Az élet nem könnyű. A gazdasági fellendülés nem az esővel jön majd, Önöknek kell megdolgozniuk érte. Az üzenetem tehát: a folyamatos panaszkodás helyett dolgozzanak keményen!" - fogalmazott.

A Dalai Láma a kapzsiságot, a spekulációt, a tudatlanságot és a félelmet nevezte a gazdasági válság négy fő okának. Ezek mind emberi tulajdonságok, tehát szerinte a krízisnek is érzelmi okai voltak. Tenzin Gyaco beszélt az 1956-os forradalomról, amely három évvel a kínai megszállás előtt volt.

"Önök a szabadságukért harcoltak 1956-ban. Akkor én még Tibetben voltam. Fizikailag nagyon messze, de lelkileg, és érzelmileg nagyon közel Önökhöz. Akkor néhány kínai kommunista barátunk figyelmeztetett arra, hogy ha nem viselkedsz jó, nézd meg Magyarországot, hogy mi történt ott. Pontosan ez fog történni Veled is. Úgyhogy érzelmileg nagyon közel érzem magam Önökhöz." - jelentette ki a vallási vezető.

Tibet 51 éve Kína ellenőrzése alatt. Azóta folyamatos a feszültség a buddhista tibetiek és a kínai hatóságok között, emberi jogi szervezetek régóta bírálják Pekinget az agresszívnak vélt politikája miatt.

A Dalai Láma azt mondta, egyes kínai vezetőkön már látszik az enyhülés, és szerinte a fokozatos nemzetközi nyomás miatt Kínának előbb-utóbb meg kell kezdenie a liberalizációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×