eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök - a nap hírösszefoglalója

A honvédelmi miniszter szerint az afganisztáni misszió teljesítése is veszélybe kerülhet a terrorveszély miatt. Magánkihallgatáson fogadta a magyar köztársasági elnököt a katolikus egyházfő. A nap legfontosabb hírei.

Az alapok tavaszi lerakása után is rendkívüli erőfeszítésekre és összefogásra lesz szükség a sikeres Magyarország megteremtéséhez - mondta a miniszterelnök a Fidesz kampánynyitó rendezvényén. Orbán Viktor úgy fogalmazott: kemény munkát vár a következő 3 hétben a kormánypárti politikusoktól. A kormányfő szerint az erős gazdaság megteremtésére, munkahelyek létesítésére, valamint a rend és a biztonság helyreállítására csak a Fidesz képes, de csak az emberekkel együtt. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy pártja az együttműködés jegyében dolgozza ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatokat. Hangsúlyozta: tárgyalni fognak a lakáshitelesek érdekvédelmi szervezeteivel és a bankokkal is.

Sikeresnek értékeli az MSZP elnöke a párt eddigi önkormányzati választási kampányát. Mesterházy Attila azt mondta: az állampolgároktól a vártnál több, csaknem 1 millió ajánlószelvényt kaptak, így nem okozott gondot a szükséges számú kopogtató cédula összegyűjtése. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: a kampány új szakaszában a helyi jelöltek programjára építve próbálják elnyerni a választók bizalmát.

Valós veszélynek vannak kitéve a magyar katonák Afganisztánban; a helyzet súlyosságát mutatja, hogy akár a misszió teljesítése is veszélybe kerülhet. Ezt a honvédelmi miniszter mondta Tapolcán egy katonai egyenruhákat bemutató kiállítás megnyitóján. Hende Csaba közölte: mára a korábban biztonságos Baglán tartományban is lehetetlenné vált a helyzet. Hangsúlyozta: a tárca és a hadsereg vezetése folyamatosan elemzi a biztonsági helyzetet, levonja a megfelelő következtetéseket és teljesíti kötelességét.

Minden eddiginél szigorúbban vizsgálnák a rendvédelmi szervezetek tagjainak megbízhatóságát a Belügyminisztérium törvényjavaslata alapján. A tárca a Népszabadság értesülésére reagálva közölte: valóban bővíteni szeretnék a hivatásos állományúak belső ellenőrzését, de a kezdeményezést még nem vitatta meg a kormány, ezért annak részletei nem nyilvánosak. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete bírálta a tervezetet.

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint kritikussá vált az állami felsőoktatási intézmények gazdasági helyzete. Fellegi Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetem 376. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlésén azt mondta: a tárca segítséget ad az intézményeknek a nemzeti vagyonnal való felelős és hatékony gazdálkodáshoz. Mezey Barna, az ELTE rektora arról beszélt, hogy az idén az elsőévesek 19 százaléka választotta az ország legnagyobb egyetemét.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 60 millió forintra büntette a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság az Internet Basic mobilinternet-csomagról adott tájékoztatást kifogásolta. A Vodafone egyelőre nem reagált a döntésre.

Augusztusban 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak és 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 4 százalékos éves inflációt vártak.

Katonai bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tett az országos rendőrfőkapitány az augusztusban, szolgálat közben, közúti balesetben elhunyt tatai rendőrmotoros ügyében. Makula György, az ORFK szóvivője az InfoRádióban azt mondta: Hatala József azért döntött így, mert az eddigi vizsgálatok alapján nem zárható ki a büntetőjogi felelősség.

A magyar köztársasági elnök azt szeretné, ha magyar anyanyelvű lelkipásztorok végeznék a határon túli magyarok lelki gondozását. Az Olaszországban tartózkodó Schmitt Pál erről magánkihallgatásán tájékoztatta a pápát a Castel Gandolfó-i nyári rezidencián. A magyar államfő német nyelven, tolmács nélkül beszélgetett XVI Benedekkel. A félórás, négyszemközti audiencia után Schmitt Pál azt mondta: a katolikus egyházfő egyetértett a határon túli magyarok lelki gondozására vonatkozó kéréssel. A köztársasági elnök tájékoztatta a pápát arról is, hogy azt szeretné, ha a magyar alkotmányban a kereszténységre és a Szent Koronára is lenne utalás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×