eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem emelkednek a BKV tarifái januártól

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése értelmében nem emelkednek januártól a BKV tarifái; a díjakat az idei szinten hagyó, Lakos Imre (SZDSZ) képviselő által jegyzett javaslatot 58 képviselő támogatta, és csak párttársa, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes ellenezte.

Az eredeti, a városvezetőség által beterjesztett javaslat 4 százalékos, inflációkövető emelést tartott volna indokoltnak. Eszerint a például a vonaljegyért 320 forintot kellett volna fizetni a jelenlegi 300 forint helyett, míg a 30 napos normál bérlet ára 9.400-ról 9.800 forintra emelkedett volna.

Ikvai-Szabó Imre előterjesztőként arról beszélt, hogy ha nem emelkednek a jegyárak, az 7-8 milliárd forint kiesést jelent a fővárosi cégnek. A BKV pénzügyi helyzetéről szólva azt mondta: nem arról van szó, hogy rossz a bevételek elosztása, hanem, hogy a fővárosi cég alulfinanszírozott.

A vitában Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke arról beszélt, hogy a jegyáremelés önmagában "nem old meg semmit" a BKV-nál, mivel az informatikai rendszer átállításának költsége és a bliccelők számának növekedése miatt a jegyáremelésnek csak egy kis része jelenne meg a társaságnál bevételként. Emlékeztetett arra: a szakbizottság szerdán úgy döntött, azt javasolja a közgyűlésnek, hogy ne változtassanak a jegy- és bérletárakon.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője a városüzemeltetési bizottság szerdai ülése után az MTI-nek azt mondta: a bizottság belátta, hogy a 4 százalékos emelés a BKV bevételeit csak 0,6 százalékkal növelné, és nőne a bliccelők száma is.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×