eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A lojalitás hiánya, ha a cégvezető nem mond le a fizetése egy részéről?

Az állami cégvezetőknek mindössze az egyharmada utalta át a tavalyi jutalma felét a krízisalapba, jóllehet Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is azt kérte a mintegy 450 felső vezetőtől, hogy fizetésük egy részének terhére járuljanak hozzá a válságkezeléshez. Az MSZP frakcióvezetője szerint meg kell gondolni, hogy szükség van-e a nem lojális cégvezetőkre.

A mintegy 250 állami tulajdonban lévő vállalat 450 felsővezetője közül mindössze 177 utalta eddig át a tavalyi prémiuma felét a krízisalapba - írta szombati számában a Blikk.

Gyurcsány Ferenc még miniszterelnökként kezdeményezte, hogy a cégvezetők a tavalyi prémiumuk felét, az idei jutalmuk egészét és a havi fizetésük kétmillió forint feletti részét utalják vissza az államnak. Bajnai Gordon úgy határozott, hogy ez a pénz kerüljön az augusztusban startoló krízisalapba, amelyből a rászoruló családok igényelhetnek pénzt.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a 177 cégvezető szombatig 240 millió forintot utalt vissza, igaz, a kabinet 300-350 millió forintot várt.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tavaly októberben azt mondta, hogy a 2008-as prémiumok felét nem követelhetik vissza, mert ahhoz egyoldalú szerződésmódosításra lenne szükség, ami szerinte munkaügyi perekhez vezetne, ezért ezt csak "kérik" a cégvezetőktől.

Ehhez képest Bajnai Gordon nemrégiben azt mondta, hogy jogi lépéseket kezdeményeznek a renitens cégvezetők ellen. A jobboldali pártok részéről felvetődött a kérdés, hogy "a kormány nem tudja irányítani az állami cégvezetőket".

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető-helyettes pedig a Magyar Televízió reggeli műsorában mondta, hogy ez a cégvezetői reakció felvet személyi kérdéseket. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy ha a magyar kormány vagy a miniszterelnök egy állami cégvezetővel kapcsolatban megfogalmaz egy ilyen kérést, akkor az a vezető ne teljesítse ezt a kötelezettséget. Le kell vonni ebből a következtetéseket. Nem ragaszkodnék ezekhez a cégvezetőkhöz, akik nem ennyire szolidárisak, másik oldalon pedig nem hajtják végre azokat az utasításokat, amelyeket a tulajdonos a kormányon keresztül ad nekik" - fogalmazott.

Úgy tudjuk, a legtöbb cégvezető esetében nem hanyagságról van szó, hanem kifejezetten felháborodtak a kormányfői kérésen. Bár a szociális tárca honlapján olvasható egy lista azokról a személyekről, akik eddig fizettek a krízisalapba, abból nem tűnik ki, hogy mely cégek igazgatói hagyták eddig figyelmen kívül a miniszterelnöki utasítást.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy "azok az állami cégvezetők, akik érintettek az ügyben, felajánlották fizetésük kétmillió Ft feletti részét a krízisalapba." A közlemény azonban nem szól a prémiumokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×