eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Felszámolják a HospInvest Zrt.-t - a nap hírösszefoglalója

Felszámolják az egészségügyi intézményeket működtető HospInvest Zrt.-t. Az őszi ülésszak elején lemond képviselői mandátumáról a szabad demokrata Fodor Gábor. 20 milliárd dolláros támogatást nyújt a szegény országoknak a mezőgazdaság fejlesztésére a G8-csoport. A nap hírösszefoglalója.

Felszámolják az egészségügyi intézményeket működtető HospInvest Zrt.-t. Erről a társaság közgyűlése döntött. Kollányi Gábor elnök az InfoRádióban elmondta: az átadás-átvétel idején biztosítják a betegellátást az érintett kórházakban. A HospInvest vezetője a cég adósságállományának mértékét nem tudta megmondani. Hangsúlyozta: az a felszámolási eljárás során derül majd ki, hogy a tartozást milyen mértékben tudják rendezni. Kollányi Gábor a felszámoláshoz vezető pontos okokról egyelőre nem beszélt, csak annyit mondott, hogy ez egy összetett kérdés. A HospInvest jelenleg 5 kórházat és 5 rendelőintézetet működtet, de a kiskunhalasi, a hatvani és a gyöngyösi önkormányzat már felbontotta a társasággal a helyi kórház működtetésére kötött szerződést, hétfőn pedig a Heves Megyei Közgyűlés is úgy döntött, hogy augusztustól megszüntethető az egri kórház vagyonkezeléséről szóló megállapodás. A cég április 3-án kért csődvédelmet, arra hivatkozva, hogy a CIB Bank hiteltartozás fejében több mint 1 milliárd forintot emelt le a számlájáról.

Érdekképviseletet hozott létre a helyhatóságok által fenntartott egészségügyi intézmények ellátási nehézségeinek megoldására a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége nevű érdekképviselet megalapítására az ágazatban tapasztalható forráskivonások miatt van szükség, hiszen a mintegy 70 százalékban önkormányzati fenntartású intézmények nehéz helyzete a helyhatóságokat is veszélybe sodorja. Gémesi György szerint a kórházakban főként a fekvő- és járóbeteg-ellátás területén van finanszírozási nehézség.

Az őszi ülésszak elején lemond képviselői mandátumáról Fodor Gábor. Ezt az SZDSZ elnöki posztjáról távozó politikus maga jelentette be. Fodor Gábor döntését indokolva azt mondta: nem kíván egy olyan országgyűlési frakcióban dolgozni, amelynek vezetője azon munkálkodik, hogyan tudja szétverni az SZDSZ-t. Úgy fogalmazott: Kóka János és köre szeretné megakadályozni, hogy működőképes legyen a liberális párt. Erre reagálva az SZDSZ frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a liberális párt szavazói, támogatói tavaly szeptember óta nem tudják, hogy merre tart, és mit támogat a párt. Kóka János úgy fogalmazott: jobb lett volna, ha Fodor Gábor már akkor lemond posztjáról, amikor a szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba.

A MÁV igazgatóságának elnöke szerint a gazdasági válság a magán- és az állami cégektől egyaránt ésszerű átalakítást követel, és ez alól a vasúttársaság sem lehet kivétel. Andrási Miklós a MÁV-csoport vasutasnapi központi ünnepségén, Budapesten emlékeztetett arra, hogy jövőre a közösségi közlekedés finanszírozására 40 milliárd forinttal kevesebb állami pénz jut. Úgy fogalmazott: ez a magyar vasút hozzájárulása a válságkezeléshez, a magyar gazdaság stabilizálásához.

Kétszáz millió euró alárendelt kölcsöntőkét nyújt piaci feltételek mellett az OTP Banknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, további 20 millió eurót pedig OTP-sajátrészvény vásárlásra fordít. A pénzintézetnek a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleménye szerint az alárendelt kölcsöntőke lehívásához 6 hónap áll rendelkezésre. Az EBRD-től származó tőkejuttatás segítséget nyújt az OTP Banknak, hogy mérsékelje a recesszió hatását és erősítse piaci pozícióját a jelenlegi, kihívásokkal teli környezetben Magyarországon, valamint a régió azon országaiban, ahol leányvállalatai vannak. Közben az Erste Bank Hungary Nyrt. közölte: 100 millió eurós hitelt nyújt a pénzintézetnek a kis- és közepes vállalkozások finanszírozására az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.

Jövő péntektől kizárólag a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő lerakókban lehet elhelyezni a lakossági hulladékot. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: július 16-áig valamennyi, az egészségre és a környezetre ártalmas szeméttelepet be kell zárni. Dióssy László egy budapesti fórumon azt mondta: az elmúlt hetekben számos önkormányzati vezető kereste meg a tárcát azért, hogy mentességet kapjanak a korszerűtlen szeméttelepek bezárásának határideje alól, de a kéréseket elutasították. Úgy vélte: a halasztás súlyosabb következményekkel járna, mint az önkormányzatokra nehezedő többletterhek.

20 milliárd dolláros támogatást nyújtanak a szegény országoknak a mezőgazdaság fejlesztésére a világ gazdasági nagyhatalmai. A G8-csoport tagjai erről az olaszországi L'Aquilában rendezett tanácskozáson állapodtak meg. A három évre szóló támogatás - amelynek legnagyobb részét az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán biztosítja - azt jelenti, hogy változik az eddigi politika, és a jövőben a nagyhatalmak az élelmiszersegélyek helyett arra helyezik a hangsúlyt, hogy az élelmezési gondokkal küszködő országokban növekedjen a termelés.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×