eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Táborozik a gyerek: Felderítő üzemmódban a szülők

Évek óta folyamatosan csökken a táborozók, ezáltal a táboroztatók száma a gazdasági válság pedig csak tovább ront a helyzeten - mondta az InfoRádiónak a Táboroztatók Országos Egyesületének elnöke. E szervezetnél mintegy 150 tábor közül választhatnak a szülők és a gyerekek, amelyek részvételi díja általában 10-40 ezer forint között alakul.

2004-ig voltak pályázatok, amelyeken keresztül alapítványok, egyesületek juthattak pénzhez táborok szervezésére, ez a lehetőség azonban mára jórészt megszűnt, és az önkormányzatok is egyre kevesebb pénzt tudnak ilyen célra fordítani.

Főként számítástechnika- és nyelvoktatásra szakosodott táborok maradhatnak meg, amelyek igényes programot állítanak össze és kis létszámú csoportokat indítanak - mondta korábban az InfoRádiónak a Táboroztatók Országos Egyesületének elnöke.

Sárvári István szerint a szabadidős vagy sporttáborok szervezőinek komolyabb gondokkal kell szembenézniük: ezek olcsóbbak ugyan, ám éppen azokat a családokat hozza nehezebb helyzetbe a válság, amelyekből az oda járó gyerekek legnagyobb része érkezik.

A Táboroztatók Országos Egyesületének honlapján idén mintegy 150, különféle programokat kínáló tábor között válogathatnak a szülők és a gyerekek. Akad, ahol akrobatikus rock and rollt vagy akár műugrást tanulhatnak a kicsik és nagyok, máshol a lótartás és -ápolás rejtelmeivel vagy a csángó népzenével és táncokkal ismerkedhetnek meg.

Hová, mennyiért?

Nyelvi táborokból igen nagy a kínálat, ám a napközi jellegű foglalkozásokat ajánló és a bentlakásos programok árai között óriási lehet a különbség: előbbibe már 20 ezer forintért is beírathatják csemetéiket a szülők, utóbbiért akár - tíz napra, siófoki elhelyezéssel - 75 ezer forintot is elkérnek a szervezők. Ez utóbbi tábor szervezői a nyelvtanítás mellett számítástechnikai, valamint médiaismereti programokat is kínálnak, és a színészmesterség rejtelmeibe is bevezetik a gyerekeket.

A szabadidős táborokban számtalan érdekes program közül választhatnak - elsősorban a 7-14 éves - gyerekek, akik a hatvani mágus élmény- és játéktáborban például varázslósüveget és -köpenyt készíthetnek. A Zoo Tábor a Fővárosi Állat- és Növénykertben nyújt elfoglaltságot a kicsiknek, akik felesleges energiáikat a börzsönyi Hegyhengergető táborban is levezethetik.

A sportolni szerető gyerekek is biztosan találnak programot maguknak a nyárra, ám a szülőknek ebben az esetben is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: tenisz-, vitorlás-, de még műugrótáborokat is szerveznek országszerte, a túlsúlyos fiatalok pedig életmódtáborban tanulhatják meg, hogyan jöhetnek formába és éljenek egészségesen. Ezekért a legtöbbször egyhetes táborokért 25-50 ezer forintot kell kifizetni.

Kézműves és népzenei táborok közül is válogathatnak az érdeklődők: több helyen indulnak a fazekasmesterséget népszerűsítő programok, akad, ahol gyöngyöt fűzni, kosarat fonni, szőni, varrni tanulhatnak a lurkók. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tekerőzni, klarinétozni, és citerázni tanulhatnak a résztvevők.

Amire figyelni kell

Sárvári István azt tanácsolta a szülőknek, hogy mindig körültekintően válasszanak szabadidős programot gyermeküknek, érdeklődjenek, mióta szervezik az adott tábort, ha lehetőségük van, találkozzanak a szervezőkkel is.

A problémák leginkább a tisztálkodási lehetőségekkel, a szállással vagy az étkezéssel, a nem megfelelő ételadagokkal kapcsolatban szoktak felvetődni. Panasz még a "fűt-fát" ígérő táborokról szokott érkezni, ahol az előre jelzett programoknak töredéke sem valósul meg.Mi van veled, vándortábor?

A vándortáborozás ma már nem olyan népszerű, mint hajdanán, idén csupán 15 csoport vezetője jelentkezett a Táborozás a Gyermekekért Alapítványnál, amely immár csak öt, tíz évvel ezelőtt azonban ennél még jóval több túraútvonalat tartott fenn.

Drágábbak lettek a szálláshelyek, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy megcsappant a vándortáborozás iránti érdeklődés - mondta az inforadio.hu-nak az alapítvány egyik munkatársa. A rendszerváltás előtt és az azt követő néhány évben a tulajdonosok - erdőgazdaságok, tsz-ek, önkormányzatok - olcsón, szinte jelképes áron adták használatba a bázishelyeket, mára azonban megváltozott a helyzet.

Korábban az úttörőszövetség, majd megalakulása után az alapítvány állapodott meg a tulajdonosokkal a bázisok bérléséről, mára azonban a frekventáltabb hegyvidéki, vízparti szálláshelyek tulajdonosai maguk adják ki, szigorúan üzleti alapon az ingatlanokat, és a többiek is jelentősen megemelték az áraikat - magyarázta a szervezet munkatársa.

Ám nem csupán az árak emelkedése miatt kevesebb a vándortáborozó csoport: az a pedagógusnemzedék, amely felvállalta ezt a táboroztatási formát annak minden nehézségével, mára elfáradt, az újak közül pedig csak kevesekben van meg az ehhez szükséges vállalkozó szellem - tette hozzá a a Táborozás a Gyermekekért Alapítvány munkatársa.

Probléma az is, hogy a bázisok egy részének berendezése több évtizedes, felújításra, cserére szorul. Az alapítvány pályázati forrásokból próbálja fejleszteni a táborhelyeket, idén pedig a szállások árát is drasztikusan csökkentette, hogy fenntartsa a keresletet.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×