eur:
391.41
usd:
365.6
bux:
68032.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mesterházy: Veszélyes lehet az emberek érdektelensége

Kevesli a részvételi arányt az MSZP országgyűlési frakcióvezetője. Mesterházy Attila rámutatott: a vizitdíjról szóló népszavazáson sikerült a választók több mint felét megmozgatni. Hozzátette: a demokrácia működését is veszélyezteti, ha az emberek elveszítik a demokratikus intézmények iránti bizalmat.

A vizitdíjról szóló népszavazás sokkal inkább megmozgatta az embereket, mint az európai parlamenti választás. Előbbi a részvételi arány 50 százalék fölé ment, míg az EP-választáson mindössze a választásra jogosultak 36 százaléka vett részt - mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában az MSZP országgyűlési frakcióvezetője.

Mesterházy Attila azt mondta: minden eddigi részvételi arányt sikerült alulmúlni Magyarországon a vasárnapi európai parlamenti választáson, ahol a választásra jogosultaknak mindössze 36,29 százaléka voksolt.

Hangsúlyozta: ez figyelmezető jel minden politikai erő számára, hiszen a demokrácia működését is veszélyeztetheti, ha megrendül a demokratikus intézmények iránti bizalom.

A politikus pártja eredményén nem lepődött meg, mint mondta, 15-20 százalék közötti támogatásra, valamint 4-5 mandátumra számított. Az MSZP 17,32 százalékos támogatás mellett, 4 mandátumhoz jutott az Európai Parlamentben, a Magyarországnak biztosított 22-ből.

A Jobbik 3 mandátuma azonban Mesterházy Attilának meglepetést okozott, mint ahogy az is, hogy egy parlamenten kívüli új párt, a Lehet Más a Politika jobban szerepelt az SZDSZ-nél.

A politikus arról is beszámolt, hogy a szocialista frakció még nem döntött arról, támogatja-e Baka András főbírójelöltet. Mesterházy Attila azt mindenesetre pozitívan értékeli, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjai nagy arányban támogatják a jelöltet.

Hozzátette: az is látszik, hogy Baka Andrásnak komoly programja van, és pozitívan értékelendő, hogy a bíró az elmúlt egy évet itthon töltötte, így hazai bírói gyakorlatot is szerzett.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×