eur:
390.65
usd:
364.47
bux:
68302.99
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kommunikációs zavar az MSZP és a kormány között?

Az MSZP komoly kormányzati eredményeként könyveli el a tartósan 300 forint alatti euró árfolyamot. Lendvai Ildikó pártelnök a TV2 reggeli műsorában úgy fogalmazott: kormányon akarnak maradni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, hogy 320 forint körül legyen az euró árfolyama. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint viszont veszélyes, ha kormányzati eredményként tüntetik fel az alacsonyabb árfolyamot, hiszen ha a világgazdasági hatások miatt ismét drasztikus emelkedés következik be, azt is az ő számlájukra írják majd.

Az EP-választás éjszakáján Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta: folytatni kell a Bajnai-kormány programját, hiszen már látszódnak az intézkedések eredményei. Ezek közé sorolta az euró árfolyamát, a forint erősödését.

Lendvai Ildikó, a szocialista párt elnöke a TV2 kedd reggeli műsorában azt hangsúlyozta: fontos, hogy a helyén maradjon a kormány, hiszen ez a forint stabilitásának a kulcsa. "Azért szeretnénk, ha ez a kormány továbbkormányozna 2010-ig, hogy ne legyen az euró 320 forint ismét" - mondta.

Bajnai Gordon miniszterelnök ennél már sokkal óvatosabban fogalmazott. Úgy vélte: helytelen a Bajnai-kormányhoz kötni az árfolyam erősödését, hiszen a világgazdasági hatások döntően befolyásolják az árfolyam alakulását, így ennek a politikai retorikának a hátulütője, hogy ha szintén külső behatásra gyengül a forint, azt szintén a kormány számlájára írják majd.

Bajnai Gordon a Der Standard című osztrák napilap kérdésére, miszerint ki lehet-e zárni, hogy a forint erősödése ellenére az euró árfolyama ismét 300 forint fölé ugrik, azt felelte: semmit sem tud kizárni.

Egyébként az elmúlt egy évben tavaly július végén volt a forint a legerősebb az euróhoz képest, ekkor 227 forintot ért egy euró.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×