eur:
391.17
usd:
365.5
bux:
68106.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Új lakástámogatási rendszer októbertől

Új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány októbertől, a júliustól megszűnő, úgynevezett szocpol helyett. A miniszterelnök szerint a kormány első 50 napja az egyensúly és bizalomteremtés jegyében telt el. A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötött 20 milliárd eurós hitelmegállapodás feltétele a vagyonadó bevezetése. A nap legfontosabb információi.

Az igazságszolgáltatás politikai függetlenségét hangsúlyozta a köztársasági elnök. Sólyom László az ügyészség napja alkalmából mondott beszédet az igazságügyi palotában. Az államfő hangsúlyozta: az ügyészség politikai részrehajlással vádolása vagy akár ennek sejtetése kormányzati tisztviselők és egyéb politikusok részéről nemcsak az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom veszélyeztetésére alkalmas, hanem kísérlet az ügyészség eljárásának politikai szempontok szerinti befolyásolására.

Új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány októbertől, a júliustól megszűnő, úgynevezett szocpol helyett. Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádió kérdésére megerősítette a távirati iroda információját, hogy a részletekről szerdán tárgyal a kabinet. Az MTI kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy az új, célzott kamattámogatást a 35 év alattiak igényelhetik majd új lakás építéséhez, vásárlásához vagy korszerűsítéséhez. A kamattámogatást várhatóan csak 30 millió forintos értékhatárig lehet igénybe venni, és a hitel összege építés vagy vásárlás esetén nem haladhatja meg a 15 millió forintot, korszerűsítésnél pedig az 5 milliót. A hírek szerint feltétel lesz az is, hogy a kérelmezőnek vagy közvetlen hozzátartozójának ne legyen másik lakása. Az új rendszer a jelenlegi töredékébe - évente 2 és fél - 3 milliárd forintba - kerülne. Az eddigi lakástámogatási rendszer megszüntetése része volt az unióval és valutalappal kötött megállapodásnak is.

A miniszterelnök szerint a kormány első 50 napja az egyensúly és bizalomteremtés jegyében telt el. Bajnai Gordon a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti rendezvényén elmondta: jövőre összesen 400 milliárd forinttal csökken a vállalkozások adóterhe, a munkavállalók 91 százaléka pedig, 5 millió forintos határig az alsó, 17 százalékos szja-kulcs szerint fog adózni. A kormányfő az ország pénzügyi stabilitásával összefüggő kérdésre válaszolva azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap már jelezte, ha Magyarország betartja a megállapodásokat, akkor megújítható az IMF hitelkerete.

Az Index szerint a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötött 20 milliárd eurós hitelmegállapodás feltétele volt a vagyonadó bevezetése, míg a Pénzügyminisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy az a kormány saját stabilizációs programjának a része, amelyet a nemzetközi hitelkeretből finanszíroznak. Az internetes lap arról számolt be, hogy az IMF-fel és az Unióval kötött mentőcsomag-szerződés az élőmunka-terhelés csökkentésének előírt mértékével is kijelöli az adócsomag kereteit, így a parlamentnek a főbb irányokban nincs érdemi mozgástere, legfeljebb kisebb átrendezést hajthat végre. A heves belpolitikai vitákat kiváltó vagyonadótörvény zárószavazása a meghosszabbított tavaszi ülésszak utolsó napján, június 29-én lesz.

Demonstrációt hirdet a megszorítások ellen a Honvédszakszervezet június 22-re a fővárosi Kossuth térre. A katonák azért tiltakoznak, mert az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek a számukra - közölte Mészáros Géza az érdekképviselet elnöke.

A Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke szerint a kormány által közölt finanszírozásmegtartással szemben körülbelül 10 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak idén az egészségügyi intézmények. Rácz Jenő az InfoRádióban emlékeztetett arra: a hiány az áprilistól bevezetett új finanszírozási rendszer, az ígért 5 százalékos béremelés fedezetének hiánya, valamint a várható infláció miatt keletkezik.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint az állam magára hagyta és lehetetlen helyzetbe hozta a fogyatékos sportot. Gömöri Zsolt azt mondta: az erre az évre szerződésekben garantált állami támogatásból még egyetlen fillért sem kaptak, a múlt héten már csak 130 ezer forint volt a szervezet számláján.

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint ha közvetlenül választanának miniszterelnököt, akkor Orbán Viktor a voksok 38 százalékával számolhatna. A Fidesz elnöke után az MDF listavezetője következik: Bokros Lajost százból tizennyolcan ültetnék a kormányfői székbe. A felmérés szerint Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő és Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője 8-8 százalékkal áll a listán. Az adatokból az is kiderül, hogy az Orbán Viktort elutasítók táborában nem Bajnai Gordon, hanem Bokros Lajos a legkedveltebb

Elakadt a 4-es metró déli alagútfúró pajzsa a Duna alatt, mert az eddigitől eltérő szerkezetű agyag beleragadt a pajzs marótárcsájába - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A tájékoztatás alapján hasonló gondok miatt már korábban is többször le kellett állítani rövid időre a fúrópajzsot. Hangsúlyozzák, hogy mivel a Duna alatt fokozott a veszély, ezért a tárcsát mintegy fél méterre visszahúzzák, megtisztítják, majd a talajviszonyoknak megfelelően átállítják.

A legújabb összesítés szerint 7 ezer lakóházat, valamint 147 önkormányzati és 11 egyházi épületet rongált meg 33 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen a vasárnapi jégeső és vihar. A megyei önkormányzat és a térségi védelmi bizottság elnöke elmondta: több milliárd forintos kár keletkezett mintegy 37 ezer hektárnyi agrárterületen is. Seszták Oszkár hozzátette: a károsultak számára számlát nyitottak, amelyre várják a cégek és magánszemélyek adományait.

Meghalt az az ötéves kisfiú, akire június 1-én rádőlt egy futballkapu a csornai termálfürdőben - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kocsis Tünde elmondta: az eddigi vizsgálatok szerint a kapu nem volt megfelelően rögzítve, és ezért borult fel, amikor a gyerek ráfüggeszkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×