eur:
390.87
usd:
364.59
bux:
68302.43
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ügyészségi kontrollt kaphatnak a társasházak

Az ügyészség képes lehet arra, hogy a megfelelő módon ellenőrizze a társasházak működését - mondta Filló Pál az előterjesztők nevében a társasházi törvény módosításának kedden megkezdődött vitájában az Országgyűlésben.

Az előterjesztők szándéka az ügyészségi felügyelet megteremtése, amely hosszú távon megelőzi a bírósági eljárások sokaságát és segíti a törvényes jogalkalmazást - mondta az előterjesztők nevében Filló Pál szocialista politikus.

Hozzátette: a társasházak gazdálkodásának szabályszerűségét és szakszerűségét szolgálja az a passzus, amely az évi tízmillió forint forgalmat bonyolító társasházaknál előírja a könyvvizsgáló alkalmazását. Filló Pál úgy vélte, e módosítással jogvitákat lehet megelőzni.

A politikus a módosítás további fontos elemének nevezte azt a passzust, amely kötelezettségként írja elő a házirend betartását minden, a társasházban lakó, illetve nem lakás céljára használható személy számára.

Mint mondta, a javaslat meghatározza a közgyűlés kizárólagos hatáskörét is annak érdekében, hogy a közös képviselő, a számvizsgáló bizottság és a tulajdonosok is tisztában legyenek lehetőségeikkel.

A politikus fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a javaslat egyértelművé teszi a rendkívüli kiadások fogalmát, és azt is, hogy az ilyen kiadások vállalása csak a tulajdonosok egybehangzó akaratával lehetséges.

A kormány támogatja a javaslatot - közölte Jauernik István, az önkormányzati tárca államtitkára. Indoklásként elmondta, a javaslatok többsége megegyezik az önkormányzati minisztérium álláspontjával, egyedül az ügyészségi felügyelet kapcsán van véleményeltérés. Ezt módosító javaslattal kívánják korrigálni - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×