eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Túlélési stratégiát készít az MSZP

A Népszabadságból kiderül, hogy az EP választások előtt készített MSZP-s munkaterv szerint a párt csak akkor maradhat jelentős politikai tényező, ha a következő országgyűlési választásokon a mandátumok több mint egyharmadát meg tudja szerezni.

A dokumentum arról is szól, hogy a Bajnai-kormányt az MSZP nem tudja egyedül hatalmon tartani, csakis az SZDSZ-frakcióval együtt, amely viszont nem érdekelt egy baloldali politikai irányváltásban. A baloldali pólus felépítését tehát úgy ésszerű végrehajtani, hogy az MSZP látszódjon a kormányhoz képest a politikai színtéren.

A Magyar Nemzet információi szerint a Gazdasági Versenyhivatallal való egyeztetést elmulasztó agrártárca lassan már azzal érvel az élelmiszer-etikai kódex megvédése érdekében, hogy az lényegében úgyis hatástalan. A kódex elfogadása után több szakértő is ugyanerre hívta fel a figyelmet, mivel abban sok fogalom nincs megfelelően tisztázva, így például az sem, hogy mi minősül magyar terméknek. A GVH kritikái után a Kereskedelmi Szövetség bejelentette, hogy felfüggesztik a kódex végrehajtását addig, amíg válaszokat találnak a versenyhivatal kifogásaira.

Az Index úgy tudja, hogy az EP-választási vereségért felelős személyeket keresik az MSZP-ben. Ahhoz, hogy biztosan meg lehessen békíteni a pártot, fel kell mutatni, mégpedig gyorsan, ki felel a vereségért, az MSZP-ben ugyanis sokan a megbüntetésüket követelik. A jelek szerint a párt a legkézenfekvőbb megoldást választja, a múltat és kampánycsapatot nevezi ki bűnbaknak. A szocialisták által vázolt alapképlet egyszerű: múlt egyenlő Gyurcsány-korszak. Az mindenesetre tény, hogy a jelenlegi EP-listáról egy úgynevezett tisztviselői ebéden döntöttek, és azt az országos elnökség, illetve a választmány csak utólag fazonírozhatta.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy az agrártárca becslése szerint nagyjából ötmilliárd forint juthat az aszálykárok enyhítésére idén, ez becslések szerint sem a veszteségek, sem a hozamcsökkenés kompenzációra nem elég. Amíg nem volt kötelező, a kárenyhítési alapnak nem volt sok tagja, most azonban lassan, de biztosan töltődik az alap. Az aszálykárok enyhítésére valódi megoldás az öntözéses rendszerek kiépítése lenne, ám ezt a gazdák a beruházási összeg mellé társuló járulékos költségek és a vízkivételi díjak nagysága miatt nem képesek finanszírozni.

A Világgazdaság szerint borúlátók a magyar munkáltatók, ha arról kérdezik őket, növelik vagy csökkentik-e munkavállalóik létszámát a következő negyedévben. A hazánkban első ízben készült, egy kérdést tartalmazó felmérésben a megkérdezettek 14 százaléka most úgy látja, hogy a következő 3 hónapban elkerülhetetlen lesz a leépítés, míg csupán 10 százalék számol létszámemeléssel.

A portfolio.hu úgy értékeli, hogy az európai körképbe belesimuló, a szélsőséges értékeket képviselő pártok megerősödésével járó EP-választásnak nem volt érzékelhető hatása a forintra és a forintban denominált eszközökre sem. Bokor Mihály, az ING állampapír-kereskedője azt mondta, így a kötvényhozamok sem változtak. A mozgatórugót leginkább a külföldi tőzsdeindexek adhatnak, amelyek esést mutatnak, és ez kisebb feltörekvő piaci devizagyengüléssel járt a tegnapi kereskedési napon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×