A rosé, amelyben a gyümölcs illata dominál, hagyományosan kékszőlőből készül - hangsúlyozta az InfoRádióban Bock József villányi borász. A must azonban a vörösborhoz képest jóval rövidebb ideig ázik a törkölyön, így a szemek héjában lévő színanyagok kevésbé tudnak kioldódni. Az ázás a szőlő színétől, fajtájától és érettségétől függően 12-24 óráig tart.
Bock József Jolly Jokernek nevezte a rosét, amely Magyarországon igen kedvelt, mivel szomjúság ellen is kiváló, de aperitifként is felszolgálható, étel mellé is fogyasztható, de fröccs is készíthető belőle.
A borászok főleg tavaszra és nyárra ajánlják a rosét, amely a világ bortermelésének nagyjából 3-4 százalékát teszi ki.
Magyarországon könnyebb rosékat készítenek, Provance-ben vagy a Rhone völgyében viszont testesebbeket. Az Európai Unió által felvetett, de végül nem bevezetett újítás, hogy a rosé a fehér és a vörös bor társításából készüljön, főleg Németországban népszerű. A világ legtöbb pontján azonban nem alkalmazzák ezt.
Hanganyag: Seres Gerda