eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fellélegezhetnek a magyar borászok

A magyar bortermelők fellélegezhetnek, miután hétfőn kiderült: nem változik az Európai Unió rosé készítésére vonatkozó szabályozása. A hazai gazdák számára komoly gondot jelentett volna, ha lehetővé teszik, hogy a vörös és a fehér borok keverésével is készülhessen rozé.

A rosé, amelyben a gyümölcs illata dominál, hagyományosan kékszőlőből készül - hangsúlyozta az InfoRádióban Bock József villányi borász. A must azonban a vörösborhoz képest jóval rövidebb ideig ázik a törkölyön, így a szemek héjában lévő színanyagok kevésbé tudnak kioldódni. Az ázás a szőlő színétől, fajtájától és érettségétől függően 12-24 óráig tart.

Bock József Jolly Jokernek nevezte a rosét, amely Magyarországon igen kedvelt, mivel szomjúság ellen is kiváló, de aperitifként is felszolgálható, étel mellé is fogyasztható, de fröccs is készíthető belőle.

A borászok főleg tavaszra és nyárra ajánlják a rosét, amely a világ bortermelésének nagyjából 3-4 százalékát teszi ki.

Magyarországon könnyebb rosékat készítenek, Provance-ben vagy a Rhone völgyében viszont testesebbeket. Az Európai Unió által felvetett, de végül nem bevezetett újítás, hogy a rosé a fehér és a vörös bor társításából készüljön, főleg Németországban népszerű. A világ legtöbb pontján azonban nem alkalmazzák ezt.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×