eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Török Gábor: A Fidesz ellenfele mostantól a Jobbik

A szavazatok majdnem 15 százalékát megszerző Jobbik kicsit ellopta a mai napot a Fidesztől - fogalmazott az InfoRádióban a Vision Consulting igazgatója. Török Gábor szerint a több mint 400 ezer voksot kapó Jobbik a legfőbb győztese az európai parlamenti választásnak.

A politikai elemző szerint a kiemelkedően magas eredmény az alacsony részvételi aránynak köszönhető, ugyanakkor rámutatott arra, hogy a voksok akár egy 70 százalékos részvétel mellett zajló országgyűlési választáson is mandátumhoz juttatnák a Jobbikot.

A radikális párt térnyerését Török Gábor a kormány teljesítményével magyarázza, valamint a Jobbik következetes, céltudatos politizálásával. Rámutatott: a párt sokkal professzionálisabban politizált, mint ahogy a MIÉP tette.

Nehéz helyzet a jobboldalon

Rámutatott: a Fidesz és a Jobbik együtt a voksok 71 százalékát kapta, az MDF-fel együtt pedig 76 százalékot, mostantól azonban nehéz kérdés lesz a jobboldali pártok egymáshoz való viszonya.

A Fidesz számára innentől kezdve már nem az MSZP a stratégiai ellenfél, hanem a Jobbik. Mindkét párt számára kérdés, hogyan viszonyuljon a másikhoz. A két politikai erő számára egyaránt fontos lehet az előrehozott választás, ezért egyfajta radikalizmusverseny indulhat közöttük. Elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek egyre nagyobb nyomást gyakorolni a kormányra.

Az MSZP Török Gábor szerint ezzel az eredménnyel középpárttá zsugorodott, az SZDSZ pedig eltűnt. Ezzel az egész magyar politikai paletta átalakult, amely idáig szinte statikus volt. Az MSZP számára az is kérdés, mi lesz a jövőben az SZDSZ-szel.

Az elemző azt is elmondta, hogy az MDF a mandátumszerzéssel stabilizálta a helyzetét, Dávid Ibolya pártelnök pedig lehetőséget kapott arra, hogy az országgyűlési választásokig elvezesse pártját.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×