eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Stumpf: Egyetlen kormányzóképes erő maradt - a Fidesz-KDNP

Az európai parlamenti választás eredménye egyértelművé tette az ország számára, hogy gyakorlatilag egyetlen kormányzóképes erő van Magyarországon: a Fidesz-KDNP - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke szerint az MSZP-frakció az eredmény ismeretében nem is tehetett mást, mint megerősíteni, hogy kitart a Bajnai-kormány mögött.

Az EP-választás nagyon erőteljes kritikát jelent nem csupán a kormányzó, hanem általában a politikai elittel szemben - vonta le a következtetést az InfoRádió Aréna című műsorában Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke úgy vélekedett, hogy az eredmény kijózanító erejű az összes politikai erőt illetően, de azt nem kell sem túl-, sem pedig alulbecsülni.

A politológus szerint a Jobbik sikere nem csupán az elkeseredés s a rossz kormányzati politika eredménye, de kritika az ellenzékkel szemben is, mert a tömörülés az MSZP- és a Fidesz-ellenes attitűdöket is meg tudta lovagolni.

Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy most vasárnap az állampolgárok nem a kormányzóképességet értékelték, hanem protesztszavazatot adtak le - ami egyébként jellemző az EP-választásokra.

A történetnek azonban nincs vége - figyelmeztetett Stumpf: a választási eredménnyel a Jobbik nagyon magasra tette önmaga számára a lécet, és ha a 2010-es parlamenti szavazáskor sokkal rosszabbul szerepel, akkor bizony magyarázkodásra kényszerülnek majd. Márpedig addigra a helyzet alaposan meg fog változni.

A Jobbik egyértelműen az MSZP-től vett el csalódott szavazókat, a politológus szerint ezt bizonyítja az is, hogy a párt azokban a térségekben szerepelt a legjobban, amelyekben súlyosak a társadalmi feszültségek - és amelyek hagyományos szocialista bázisok. Ahol a Fidesz jól szerepelt, ott a Jobbik rosszabbul - magyarázta.

A párt szavazóbázisáról egyelőre nincsenek megbízható adatok, és azt sem lehet tudni, hogy a támogatói meddig tartanak ki a Jobbik mellett. Ha megmaradnak, akkor lehet majd pontosabb képet kapni. Azt azonban már most nagyjából látni lehet, hogy elsősorban a vidékiek és a rendszerváltozás vesztesei sorakoztak fel a Jobbik mögött - tette hozzá.

Kitűnő a Fidesz eredménye

A politológus szerint a Jobbik jó szereplésében nagy az MSZP és az SZDSZ szerepe, mert országosan ismertté tették a pártot. A Jobbik programjával azonban - holott a Fidesz mellett csak ők rendelkeztek ilyennel - e két párt nem foglalkozott, csak azzal, hogy rasszizmussal és szélsőséggel riogasson.

A Fidesz eredménye kitűnő teljesítmény, átütő siker, annak az következménye, hogy a párt mozgósító kapacitása működött - értékelte az eredmény Stumpf István, aki elismerte, hogy az elmaradt az előzetesen várt mértektől.

Ugyanakkor az eredmény világossá tette az ország számára, hogy gyakorlatilag egyetlen kormányzóképes erő van Magyarországon: a Fidesz-KDNP - tette hozzá a Századvég Alapítvány elnöke.

A politológus nem lepődött meg azon, hogy az MSZP-frakció hétfőn megerősítette: kitart a Bajnai-kormány mellett. Mást nem is tehettek, vélekedett, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kormány még egy sor fájdalmas döntést tervez elfogadtatni az Országgyűléssel, és mivel ezeknek rövid távú pozitív hozadékuk nem lesz, ősszel, amikor a politikát az adótörvények és a költségvetés tematizálja majd, elfogyhat a többség Bajnai Gordon mögül, és nincs kizárva, hogy mégis ki kell majd írni az előrehozott választásokat.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×