eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Balfácán vagy csodafegyver Bokros Lajos?

Bokros Lajos nem tartotta magát balfácánnak, hogy programja felpuhításával miniszterelnök-jelölt legyen, azonban a szocialisták sem akarták annak. A Horn-kormány pénzügyminisztere így megmaradt az MDF európai parlamenti listavezetőjének. A csodafegyvernek tekintett közgazdász alatt azonban időközben szétesett az MDF parlamenti képviselőcsoportja, és a párt is el kezdett repedezni.

Egy megszűnt parlamenti frakció és szinte folyamatos botrányok jellemezték, illetve kísérték a Magyar Demokrata Fórum elmúlt mintegy háromnegyed évét.

A magát ellenzékiként meghatározó párt többször került szerepzavarba is az elmúlt majdnem négy évben. A 2006-os országgyűlési választás előtt nem a kormányzó szocialistákhoz képest határozta meg magát, hanem a legfőbb üzenete az volt, hogy nem segíti kormányra a Fideszt és annak elnökét, Orbán Viktor.

A normális Magyarország programjával a fórum nemcsak a törvényhozásban, hanem a fővárosi mellett több vidéki közgyűlésben is kisegítette az MSZP-t, a médiába pedig leginkább karakteres Fidesz kritikájával tudott bekerülni.

Mindenképpen megjegyzendő, hogy tavaly ősszel az MDF állt az élére a parlament feloszlatásának is, az erről szóló szavazásokon pedig mindig támogatta ezeket a javaslatokat.

Lehallgatási botrány

Lényegében a tavaly őszi megfigyelési-lehallgatási botrányt kirobbantó Dávid Ibolya egy, vélhetően a titkosszolgálatok által lehallgatott telefonbeszélgetést hozott nyilvánosságra. Ezzel próbálta bizonyítani, hogy kihívója, Almássy Kornél tisztességtelen eszközöket próbált ellene bevetni.

Azóta sem derült ki, hogy a pártelnök honnan kapta a lehallgatott telefonbeszélgetést, azonban a pártvezetés ezúttal is kizárta az MDF-ből az elnöki babérokra Dávid Ibolya ellenében törő politikust.

A folyamatos belső feszültségek és kizárások, no meg a párt mögött álló tanácsadók aztán egy újabb "csodafegyverrel" álltak elő. A pénzügyi és gazdasági válság miatt újra reflektorfénybe került Bokros Lajost, a szocialista Horn Gyula által vezetett kormány pénzügyminiszterét kérték fel európai parlamenti listavezetőnek mondván, hogy ő képes a válságot kezelni.

Miért Bokros Lajos?

Arra azonban, hogy miért akarják akkor Brüsszelbe és Strasbourgba kiküldeni, nem kaptunk egyértelmű választ. A belpolitikai vonal aztán fel is erősödött: egy-két hétig a közgazdász miniszterelnök-jelöltként is szóba került.

Az MDF-SZDSZ támogatás nem volt elegendő, a szocialisták ellenállása miatt nem lett miniszterelnök Bokros Lajos. A Fórum viszont így azzal kampányolt, hogy csak ők rendelkeznek a válságot megoldó programmal. A magukat liberális értelmiséginek vallók mellett a párt politkai hirdetése a középosztályt is meg szerette volna szólítani.


Dávid Ibolya pártelnök múlt hét pénteken az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az európai parlamenti választásról. Miközben a kampány elején a belpolitikáról, illetve a belpolitikának szóltak az MDF üzenetei és maga a listavezető személye is, az utolsó napokra már az Európai Uniót, a nemzeti 22-t emlegette a politikus-asszony.

A pártelnök szerint fontos, hogy a képviselők milyen képességgel és hitelességgel felvértezve érkeznek az EP-be, mennyire képesek hozzátenni azokhoz a megoldásokhoz, ami Európa gondjain segít. Az MDF olyan személyt javasolt a listán Bokros Lajos személyében, aki ennek vitathatatlan szaktekintélye, míg Habsburg György azért hirdette meg az új kiegyezést, mert a 22 politikusnak együtt kell működni, és ez hatékonyabbá teheti a magyarok érdekképviseletét - tette hozzá.

Hogy aztán a közvélemény-kutatásokban jelzett alacsony támogatottsági adatok ellenére átugrotta-e az MDF az 5 százalékos küszöböt, az hamarosan kiderül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×