eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Lendvai: Szándékosan hagyták ki a kampányból Bajnait

Tudatos döntés volt a szocialisták részéről, hogy kihagyták az európai parlamenti kampányból a miniszterelnököt - mondta az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Azért határoztak így, hogy Bajnai Gordon pártszimpátiától vagy antipátiától függetlenül tudjon tárgyalni az ellenzékkel, illetve parlamenten kívüli szervezetekkel - tette hozzá Lendvai Ildikó, megjegyezve: a kormány intézkedéseivel az MSZP tagsága ettől még egyetért.

Szándékosan hagyták ki a szocialisták az európai parlamenti kampányból Bajnai Gordon miniszterelnököt, azért, hogy ne lehessen pártpolitikusnak bélyegezni, hiszen a kormányfő számára fontos, hogy szót értsen más pártok képviselőivel és a gazdasági, szakmai, munkavállalói, munkaadói szervezetekkel - mondta az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Békeidőben semmi baj sincs azzal, ha a miniszterelnök pártpolitikus, sőt, az a normális. Válságban is párt támogatja, ám nem kell lépten-nyomon a választók felé mutogatni a tagkönyvét, hiszen arra a választók egy része előítélettel és utálattal néz - magyarázta Lendvai Ildikó. Márpedig ebben a helyzetben a kormánynak az egész ország türelmére és támogatására szüksége van, nem csak a baloldali szavazókéra - fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az EP-kampányban ettől még hivatkoznak Bajnai Gordon és a kabinet teljesítményére. "A nevemre, a nevünkre vettem azt, amit a kormány jól-rosszul, de meg tudott tenni, szervezni a magyar munkahelyek, a magyar forint védelméért" - jegyezte meg.

Tudták, mit vállalnak

Tölgyessy Péter politikai elemző korábban az InfoRádiónak azt mondta: Bajnai Gordon teljesítette történelmi feladatát azzal, hogy elfogadtatott a szocialistákkal olyan megszorító intézkedéseket, amelyekre hat éve nem volt képes egyetlen elődje sem. Ezzel kapcsolatban Lendvai Ildikó elmondta: számos hosszú, kínos vitája volt a párt vezetésének Bajnai programjáról még azelőtt, hogy miniszterelnöknek jelölték volna, ezért tudják, hogy mit vállalnak.

"De többet vállaltunk, mint a passzív támogatás" - jelentette ki a pártelnök, megjegyezve: a válságkezelő lépések között vannak olyanok, amelyek nem baloldaliak, és amelyeket maga is csak vonakodva szavazott meg. Ám akadnak olyanok is, amelyeket ők maguk tettek a programba, az pedig "rosszabbul, kegyetlenebbül" nézne ki, ha nem egy baloldali párt vállalta volna - közölte tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×