eur:
390.73
usd:
366.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tárki: a kis pártok közül a Jobbik esélye a legnagyobb

Jelentős Fidesz-győzelmet, valamint az MSZP és a Jobbik mandátumszerzését valószínűsíti a vasárnapi európai parlamenti választáson a TÁRKI. Az intézet munkatársa az InfoRádiónak azt mondta: mindegyik visegrádi országban érdektelenség kíséri a hétvégi voksolást.

A 22 európai parlamenti helyre a Fidesz 14-16 mandátumra számíthat, az MSZP 5-6-ra, az esetlegesen fennmaradó mandátumokra pedig a Jobbik, esetleg az SZDSZ csaphat le. Esetleg az LMP okozhat meglepetést - mondta az InfoRádiónak Sík Endre szociológus, a Tárki munkatársa.

Hozzátette: ha szigorúak akarnának lenni, minden kis pártot kizárnának a lehetséges befutók közül, kivéve a Jobbikot.

A magyar, a szlovák, a lengyel és a cseh európai parlamenti választások közül a magyaroknál a legerősebb a részvételi hajlandóság. Nálunk 17 százalékot érdekel kifejezetten az esemény, a többi közép-európai országban viszont csak 8-10 százalékot - vázolta Sík Endre.

Magyarországon 31 százalék a biztosan voksolók aránya. Ez viszont ugyancsak magasabb, mint a környező országokban, például Lengyelországban, ahol ez az arány 29 százalék - mutatott rá a Tárki munkatársa.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×