eur:
390.9
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem tudunk újraéleszteni, pedig azt nem lehet elrontani

A Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott a "Csak kezdd el!" elnevezésű programhoz, amelynek keretében ingyenes tanfolyamon sajátíthatják el a jelentkezők az újraélesztés alapfogásait.

Az Országos Mentőszolgálat évente két-háromezer újraélesztést végez, hogy azonban ezekből mennyi sikeres, azaz hány beteg hagyja el utána a kórházat és épül fel az újraélesztés után, az azon múlik, hogy a mentők kiérkezése előtt már mások elsősegélyben részesítették-e a sérültet - mondta az InfoRádiónak Győrffy Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Ez viszont nagyon ritka eset - tette hozzá -, sajnos kevesen kezdenek neki a sérültek újraélesztésének a mentők kiérkezése előtt, a szakszerűségről és a hatékonyságról nem is beszélve.

Bőven van mit fejlődni, mindezt már gyerekkorban, az iskolában oktatni kellene. A jövőben pedig komolyodni fog a jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó elsősegély-oktatás -szögezte le a szóvivő.

Hiába dolgozik ugyanis jól a mentőszolgálat, öt percen belül szinte képtelenség a helyszínre érkezni. Márpedig hirtelen szívhalál esetén éppen öt percünk van, hogy a beteg életét elkezdjük megmenteni - mutatott rá Győrffy Pál.

Pedig nem ördöngős dolog az újraélesztés, két dolgot kell csinálni: a mellkaskompressziót, azaz a mellkas fel- és leengedését, megfelelő frekvenciával, harmincszor ismételve, majd két befúvást - azaz mesterséges lélegeztetést - az orron vagy a szájon keresztül. Ezt a metódust kell ismételni, míg be nem indul a szív vagy a helyszínre nem érkezik a mentő - vázolta a szóvivő.

Amint Győrffy Pál mondta, bárki bátran nekikezdhet ennek, mert életet menthet, a hibalehetőség viszont minimális. A metódus a Házipatika.com videóján tekinthető meg.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×