eur:
391.08
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hova tűnt el Simor András vagyonából több mint 800 millió forint?

Simor András jegybankelnök ciprusi vállalkozása lehet a magyarázata, hogy hová tűnt több mint 800 millió forint a bankár vagyonnyilatkozatából - írja a Heti Világgazdaság.

 Simor András jegybankelnök Cipruson bejegyzett cége azután került reflektorfénybe, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke múlt héten az InfoRádióban azt nyilatkozta: torkig van azzal, hogy Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter offshore cégekbe menti a vagyonát az adózás elől.

A Nemzeti Bank elnöke levélben reagált minderre, amely szerint a tulajdonában lévő Trevisol Management Ltd. az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi jogszabályok szerint adózó vállalkozás.

A HVG arra keresi a választ, hogy hova tűnt Simor András megtakarításaiból több mint 800 millió forint. A jegybankelnök vagyonbevallásaiból ugyanis az derül ki, hogy míg 2006-ban 923 millió forint megtakarítása volt, egy évvel később már csupán 67 millió, tavaly pedig 80 millió forint.

A bankár jelentősebb vagyontárgyai évek óta változatlanok, nemrégiben lezajlott válóperének pedig - a hetilap értesülései szerint - mindez nem volt tárgya.

Simor Andrásnak a ciprusi cégen kívül csupán egy vállalkozásban, egy budapesti kft-ben volt érdekeltsége, azonban ezen idén április végén túladott. Ciprusi cégéről viszont csak annyit tudni, hogy - amint az MNB felügyelőbizottsága Simor kérésére lefolytatott márciusi vizsgálatban megállapította - nem nyújt üzletszerűen pénzügyi, befektetési szolgáltatást. Arról, hogy mit csinál, sem a felügyelőbizottság, sem a jegybankelnök, sem a Trevisol ügyvezetői nem kívántak részleteket elárulni.

Márpedig Simor András megtakarítását a HVG szerint alighanem Cipruson kell keresni. Igaz, ha így van, akkor sem bizonyos, hogy Simort megcsalta volna az emlékezete, amikor azt írta Orbánnak, hogy nem utaltak át pénzt Magyarországról az EU-hoz 2004-ben csatlakozott, egykori adóparadicsomba. Tarthatta ugyanis a megtakarításait külföldön is - írja a hetilap.

Később a jegybank közleményben tudatta: "A sajtóban megjelent találgatások tisztázása érdekében közöljük, hogy a Simor András által 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy Simor András korábbi, külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100%-os tulajdonában lévő Trevisol Management Services Ltd. társaságba helyezte át."

A portfolio.hu az alábbi magyarázatot fűzte az ügyhöz: "A mostani közelményből úgy tűnik, hogy kicsit mindenkinek igaza van. Egyrészt azoknak, akik Simor ciprusi cégében sejtették az "eltűnt" 800 mililó forintot, másrészt a jegybankelnöknek, aki azt mondta, hogy ebben az időszakban nem áramlott magyarországi jövedelme ciprusi vállalkozásába.

A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy Simor eddig is külföldön kezelt megtakarításai kerültek a Trevisol Management Services Ltd. társaságba, ahol kevésbé transzparens kimutatási kötelezettség terheli."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×