eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A rezidens szövetség egyeztetést sürget

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) üdvözli, hogy a kormány nem döntött a rezidensképzést átalakító kormányrendelet-tervezetről, és arra kéri az Egészségügyi Minisztériumot, folytasson a témában érdemi egyeztetéseket - közölte a szervezet

Papp Magor országos elnök úgy fogalmazott: remélik, hogy a kormány tagjai megértették, a tervezet jelenlegi formában történő bevezetése súlyos károkat okozna a magyar egészségügyben. Bíznak továbbá abban, a kormány letesz azon elképzeléseiről, hogy a körülmények javítása és az egészségügy valós problémáinak kezelése helyett szankciókkal kényszerítse "rabszolgasorba" a már így is a teljesítőképességük végső határán levő fiatal orvosokat.

"Bízunk benne, hogy a kormány jelen döntése által az egészségügyi vezetés is belátja, hogy hosszú távú, érdemi megoldáshoz csak az orvosi fizetések és munkakörülmények rendezése vezethet, a képzés rendeleti átalakítása pedig csak a szakmai képviseletek egyetértésével szabad, hogy megtörténjen" - olvasható a közleményben.

A Magyar Rezidens Szövetség a hét elején tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szaktárca érdemi változtatás és a szakmai szervezettel történt egyeztetés nélkül kívánta kormány elé vinni a rezidensképzést szabályozó rendeletet.

Papp Magor akkor úgy nyilatkozott: a rendelet érdemben nem változott, lehet, hogy a kötőszavakat kijavították a szövegben, de a szövetség által korábban a leginkább kifogásolt részek benne maradtak. Közlése szerint a szaktárca változatlanul hagyta azt, hogy a szakorvosjelöltnek kilenc évig abban a kórházban kell maradnia, ahova rezidensként felvételt nyert, illetve az államilag finanszírozott központi gyakornokok számát sem emelték meg a szövetség által javasolt és kívánatosnak tartott szintre.

A szövetség most arra kéri a szaktárcát és a kormányt, hogy az egészségügyi ellátórendszer még nyitott kérdéseit olyan megoldásokkal rendezze, amelyek biztos és kiszámítható jövőképet adnak a betegeknek és gyógyítóiknak egyaránt. A közleményben Papp Magor hozzátette: a szakképzés kérdése az egészségügy egyéb területeinek rendezése nélkül, önállóan nem oldható meg, hiszen e nélkül az átalakítás nem várt, súlyos következményekkel járhat.

Mint írja, a fiatal, pályakezdő orvosok számára aggasztó a túlórák sokszor irreálisan magas száma és az alacsony bér, ezek hatására újabb orvosgenerációk kényszerülnek - egzisztenciális okokból - a megalázó paraszolvencia elfogadására.

A Magyar Rezidens Szövetség hangsúlyozottan kéri az egészségügyi tárcát, hogy a rendelet újbóli beterjesztése előtt folytasson érdemi egyeztetéseket a rezidensek, a hallgatók és a többi érintett szakmai szervezet bevonásával mindaddig, amíg konszenzusos jogszabály születik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×