eur:
386.36
usd:
355.56
bux:
68237.69
2024. május 17. péntek Paszkál

Két óra alatt kimutatja az új vírust a magyar gyorsteszt

Három nap helyett két óra alatt ki tudja mutatni az új vírust két magyar gyorsteszt. Amennyiben az Országos Epidemiológiai Központ megadja az engedélyt, a teszt két-három héten belül rendelkezésre állhat.

Három nap helyett két óra alatt ki tudja mutatni az új vírust egy magyar gyorsteszt. A vírust magát egy enzim segítségével mutatják ki, és meg tudják határozni az influenzavírus fajtáját és mennyiségét is - mondta el az InfoRádiónak Kern Józsefet, a Diagon Kft ügyvezető igazgatója.

Az új vírus az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint negyven országban van jelen, és tizenegyezer embert fertőzött meg. A teszt már kapható a piacon amerikai és német gyártóknak köszönhetően, mivel a WHO honlapján fönn vannak az előállításához szükséges információk, H1N1 vírus szintetizált DNS-e és a tesztek előállításához szükséges diagnosztikai metodika, amely úgynevezett PCR analízist ír elő - mutatott rá Kern József.

A cég kapacitása hazánk és még pár hasonló méretű ország igényeit képes kielégíteni, afölötti mennyiséghez nagyon komoly technológiai fejlesztést kellene végrehajtani - vázolta az igazgató.

Ha az új vírus keveredik a hagyományos influenzával, azaz mutálódik, ami az egészségügyi hatóságok szerint elképzelhető, akkor is használható lesz a teszt, csak egy "géndarabot" kell kicserélni - mondta Kern József.

A vírusoknak nem kedvez a nyári szárazság, ilyenkor meglapulnak, a nagyobb járvány ősszel várható - tette hozzá.

A Diagon mellett a GenoID Kft. is jelezte, hogy megbízhatóan képes kimutatni az új típusú influenzavírust - jelentette az MTI.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×