eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Román hatóság szerint a székelyek zsidókat és romákat diszkrimináltak

A román román hatóság szerint diszkriminatív volt a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója: etnikai jellege miatt hátrányos megkülönböztetésben részesítették a régióban élő románokat, németeket, zsidókat és romákat.

A nem magyar nemzetiségű közösségek tagjait hátrányos megkülönböztetésben részesítette a Háromszéki Magyar Világtalálkozót szervező Kovászna megyei önkormányzat, legalábbis a román országos diszkriminációellenes tanács döntése szerint, amely egy román civil szervezet panaszának adott helyet.

A döntést csütörtökön megerősítette az MTI-nek Asztalos Csaba, a tanács elnöke is, aki azonban értetlenségének adott hangot a határozatot illetően. Asztalos elmondta: nem volt jelen azon a tanácskozáson, amelyen meghozták a döntést. Rámutatott, hogy a testületben ketten különvéleményt fogalmaztak meg, jelezve: nem értenek egyet a határozattal.

A magyarok által többségben lakott Hargita és Kovászna megye román lakosainak érdekeit képviselő civil szervezet azzal a kifogással fordult korábban a diszkriminációellenes tanácshoz, hogy a 2007 nyarán megrendezett Háromszéki Magyarok Világtalálkozónak etnikai jellege volt, s ezzel hátrányos megkülönböztetésben részesítették a régióban élő románokat, németeket, zsidókat és romákat.

Az önkormányzat anyagi támogatásával létrejött nagyszabású rendezvényt azzal a céllal szervezték, hogy erősítse a háromszéki öntudatot, és szorosabbra fűzze a kapcsolatot a Háromszékről elszármazottak és az otthon élők között.

A diszkriminációellenes tanács nem fogalmazott meg semmilyen szankciót az önkormányzattal szemben. Asztalos szerint a mostani döntés ellenére a megyei tanács továbbra is megszervezheti a világtalálkozót, hiszen ilyen alapon sem a mócok, sem a máramarosiak, sem Románia bármely más történelmi régiójában élő, különböző helyi azonosságtudattal rendelkező közösségek nem szervezhetnék meg közösségi ünnepeiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×