eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az MDF szavazói nem feltétlenül örülnek Bokrosnak

Bokros Lajos, egykori pénzügyminiszter nevének felvetésével az MDF is szóhoz juthat a reformmal és a válsággal összefüggő politikai diskurzusban - mondta az InfoRádiónak Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting politikai elemzője. A párt elnöksége kedden kérte fel Bokros Lajost, hogy az európai parlamenti választásokon legyen az MDF listavezetője. A volt pénzügyminiszter még nem reagált a felkérésre.

Hogy bejut-e az Európai Parlamentbe, az az MDF számára létkérdés, mivel kis pártként a túlélésért küzd - mondta Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting politikai elemzője az InfoRádiónak. Ezért Bokros Lajos, mint a párt listavezetője nevének a bedobása már arra is jó, hogy egyáltalán figyelem irányuljon az MDF kampányára.

A helyzet persze kockázatos - tette hozzá az elemző -, mivel nem biztos, hogy Bokros Lajos, aki még nem tud a felkérésről, egyáltalán eleget tesz annak. A visszautasítás viszont meglehetősen kínosan érintené Dávid Ibolyáékat.

Mindemellett a kérdés újabb belső vitákat okoz a pártban, ami azért nem jó, mert épphogy túl van egy nagy botrányon. Ezután ráadásul a Bokros Lajos személyét ellenző Olajos Péter, a párt egyik EP-képviselője is dönthet úgy, hogy nem vállalja a szereplést a listán - mutatott rá Szomszéd Orsolya.

Szerinte a belső viták nyilvánosságra kerülése pedig mindenképp árt az MDF-nek, ahogy a belső heterogenitása és politikájának ellentmondásai előtérbe kerülése is. Szomszéd Orsolya szerint a konzervatív szavazók nem biztos, hogy szimpatizálnak a liberális gazdaságpolitikával és egy szocialista kötődésű volt pénzügyminiszter szerepeltetésével.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×