eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Milliárdok a Tom Lantos Alapítványnak

Verespatak új erőre kapott. Milliárdok a Tom Lantos Alapítványnak. Kiherélték a BKV-vezér átalakítási terveit. - címek a ma reggeli lapokból.

A Népszabadság felelevenítette, hogy hét éve annak, hogy 2002-ben a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat megkezdte a verespataki aranybánya útjában álló magáningatlanok felvásárlását. Bár azóta a bányaterv útjába számtalan akadály gördült, a kanadai fél, a Gabriel Resources Ltd. nem mondott le arról, hogy az erdélyi falu alatt rejlő 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt a felszínre hozza.

Sok jel mutat arra, hogy az új nagykoalíciós román kormány támogatná a bányaterv kivitelezését. Elég, ha csak annyit említünk, hogy Radu Berceanu, aki annak idején, 1997-ben iparügyi miniszterként az Erdélyi-szigethegység úgynevezett aranynégyszögét a kanadaiaknak mindössze hárommillió dollárért konceszszióba adta, a jelenlegi kormánynak is egyik legbefolyásosabb minisztere. Az RMGC vezetői már tavaly sem rejtették véka alá: abban bíznak, hogy az új kormány kedvező döntéseket hoz majd a bányát illetően.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a brutális megszorító intézkedések közepette a Gyurcsány-kormány hárommilliárd forintot költ arra, hogy a Tom Lantos Alapítványt támogassa. Eközben ennél sokkal fontosabb teendőkre pár millió forintot is sajnál.

Az index.hu azt írja, hogy a fővárosi önkormányzat nem kötelezi el magát a Kocsis István BKV-vezérigazgató által szorgalmazott holdingkoncepció mellett, legalábbis addig, amíg a cég hosszú távú finanszírozási stratégiáját ki nem alakították. Kocsis egyes elképzeléseit, így például a hétszáz fős leépítést, a kollektív szerződés racionalizálását, egy telephely eladását viszont hasznosnak tartják.

A főváros vezetése keddi kabinetülésén tárgyalta a BKV úgynevezett holdingkoncepciójának szakértői értékelését. Az anyag gyakorlatilag kimondja, hogy a közlekedési cég Kocsis István vezérigazgató által szorgalmazott feldarabolására nincs szükség, legalábbis addig, míg ki nem alakították a BKV hosszút távú finanszírozási stratégiáját.

A stratégiát a főváros megbízásából várhatóan a nyáron teszi le az asztalra a Boston Consulting Group.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×