eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csiki László: a modernitás iránti vonzalom se feledtette vele Erdély iránti szeretetét

A modernitás sem fedhette el azt a szeretet, amit Csiki László a szülőföldje iránt érzett - mondta az InfoRádiónak Pomogáts Béla irodalomtörténész, az erdélyi születésű költő, íróra emlékezve. A hétvégén elhunyt Csiki László október 5-én lett volna 64 éves.

Csiki László a háttérben maradt mindig, de nagyon szép életművet hozott létre és hagyott ránk: rendkívül termékeny író volt, aki versekben, regényekben, drámákban, esszékben, műfordításokban, az irodalom minden területén nyomot hagyott, és emlékezetes könyveket írt. Rendkívül kedves, barátságos, őszinte embert ismertem meg benne - mondta az InfoRádiónak Pomogáts Béla irodalomtörténész.

Mint minden erdélyi származású író, költő, Csiki László számára sem egyszerűen a szülőföldet, egy tájat, történelmet vagy kultúrát jelentett Erdély, hanem egy emberi közösséget, és az azzal összefüggő morált - tette hozzá Pomogáts Béla.

Erdély lelkiséget jelent, mélyről eredő erdélyi történelmi hagyományt, a kelet-európai demokrácia hagyományát, azt, hogy képes legyen valaki empátiával kezelni, hogy vannak más nyelvű, kultúrájú emberek is a szülőföldjén, hogy az erdélyi kultúra magyar, román és német kultúrát jelent - fűzte hozzá az irodalomtörténész.

Csiki László ismerte ezt, hiszen nagyon sok román művet is lefordított magyarra, és minden művében ott van a toleranciára, mások megértésére, a demokratikus hagyományra épülő erdélyi tudat - magyarázta Pomogáts Béla.

Modern író volt, igyekezett felhasználni a XX. sőt, XXI. századi irodalom korszerű eljárásait is felhasználni, ám a modernitás iránti vonzalom sem fedhette el azt az elkötelezettséget és szeretetet, amit a szülőföldje, és az ott élő magyarság iránt érzett - mondta.

Költői alkat volt, a prózai művein is ott a költészet lenyomata, a személyesség, a vallomásosság. Nem a bemutatás, az ábrázolás, a történetmondás volt az ambíciója, hanem az, hogy saját életfilozófiáját, történelmi élményeit, elkötelezettségét fejezze ki - jegyezte meg Pomogáts Béla.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×