eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Több állami támogatást vagy adócsökkentést kér a BKV-nak a főváros - a nap legfontosabb hírei

Ismét a BKV állami támogatásának növelését, vagy a cég által fizetett adók és járulékok csökkentését javasolja a főváros vezetése a kormánnyal szombaton kezdődő tárgyalásokon. Demszky Gábor főpolgármester úgy fogalmazott: a sztrájk elkerülhető lett volna, mivel a szakszervezetek minden munkajogi követelését teljesítették.

A szabad demokrata politikus azt mondta: a munkabeszüntetés várhatóan több milliárd forintos veszteséget okoz Budapestnek. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője az InfoRádióban ugyanakkor úgy nyilatkozott: azért utasították el a BKV legutóbbi javaslatát is, mert abban nem volt garancia a követeléseik teljesítésére. Hozzátette: a sztrájk támogatottsága 95 százalék feletti volt a dolgozók körében; egyetlen autóbusz, troli, HÉV és metrószerelvény sem indult el, de néhány villamos közlekedett. A munkabeszüntetés nem okozott komolyabb fennakadást Budapest közlekedésében. A fővárosba vezető főutakon folyamatosan lehetett haladni, és nem voltak torlódások a belső kerületekben sem.

Közben a távirati iroda arról számolt be, hogy már áprilisban és májusban átadja a főváros az éves költségvetésében a BKV számára elfogadott, áfa nélkül 9,7 milliárd forintos önkormányzati támogatását. A módosítás oka a hírügynökség információi alapján a cég kritikus pénzügyi helyzete. A Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes által szorgalmazott javaslatról hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet, a végső döntést pedig csütörtökön hozhatja meg a Fővárosi Közgyűlés. A főpolgármester múlt héten 18 és fél milliárd forint plusz állami támogatást sürgetett a BKV helyzetének rendezéséhez, de a kormány nem sokkal később visszautasította a kérést.

Az egész napos BKV-sztrájk miatt a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott középiskolák fele rendelt el tanítási szünetet. A kieső napot a legtöbb iskolában szombaton pótolják. A munkabeszüntetés nem okozott zavart a kórházi ellátásban, mert a dolgozók már korábban felkészültek a helyzetre.

Csőbombával a villamos ellen

Kora reggel feltehetően csőbombát dobtak Budapesten, a II. kerületi Szép Ilona villamosremízre; senki nem sérült meg. Egy villamoskocsi megrongálódott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint eközben a XI. kerületben, a Fehérvári úti villamosremízbe ismeretlenek acélgolyókat lőttek ki, valószínűleg légfegyverből. Ott sem sérült meg senki. A két eset után a rendőrség úgy döntött, visszatérően ellenőrzi a BKV telephelyeit és a környéküket.Első fokon jogellenes a vasutasok követelése

Kiegészítő döntésében jogellenesnek minősítette a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének a korábbi követeléseken felüli, 1,1 százalékos bérfejlesztési igényét a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. Az érdekképviselet fellebbez a döntés ellen. Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke a tegnap hozott, nem jogerős határozatot ismertetve emlékeztetett arra, hogy a VDSZSZ a várható inflációra hivatkozva kérte a pluszemelést, de ezt - akárcsak a korábbi 10 százalékos többlet bérfejlesztést - nem tartja jogszerűnek a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A szakszervezet fenntartotta sztrájkfelhívását, így bármikor folytatódhat a legutóbb április 7-én felfüggesztett munkabeszüntetés.

Míg-29 - nincs szükség repülési tilalomra

Nincs szükség repülési tilalomra a csütörtöki MIG-29-es baleset miatt; a vadászgépek változatlanul ellátják a készenléti szolgálatot - közölte a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre elmondta: a gép adatait rögzítő fekete dobozt megtalálták, így a vizsgálatnak rövid időn belül lehet eredménye. Korábban Pető István dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka arról számolt be, hogy a gép légi harc gyakorlására szállt fel, és egy manőver közben történt a baleset, de a tapasztalt pilóta időben katapultálni tudott.

Szerbia nem rendezhet Koszovóban választást

Szerbia nem rendezhet Koszovóban helyi önkormányzati választást - közölte a pristinai ENSZ-közigazgatás vezetője. Joachim Rücker azután beszélt erről, hogy a belgrádi kormány csütörtökön úgy döntött: május 11-én Koszovóban is megrendezik a Szerbiában kiírt parlamenti és önkormányzati választásokat. Az ENSZ illetékese úgy fogalmazott: a törvényhozási voksolás ellen nincs kifogásuk, de annak megszervezésében nem kívánnak segíteni.

A NOB meghívja a dalai lámát az olimpiai megnyitóra

Meghívja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a dalai lámát a pekingi nyári játékok augusztus 8-ai megnyitó ünnepségére. Thomas Bach, a NOB alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szervezet kerülni akarja a politizálást, csak a megnyitó rangját szeretnék tovább emelni. Kína azzal vádolja a tibetiek indiai emigrációban élő szellemi vezetőjét, hogy a terület függetlenségére törekszik és ő szervezte a Tibetben történt erőszakos megmozdulásokat. A dalai láma tagadja a vádakat, és többször is jelezte, hogy nem függetlenséget, csak autonómiát szeretne kiharcolni a tibetieknek. A vallási vezetőt eddig még egyszer sem engedték be Kína területére.

Szupervasút épül Peking és Sanghaj között

Elkezdődött a Peking és Sanghaj közötti szupervasút építése; az 1318 kilométeres vonal alapkövét Ven Csia-pao kínai miniszterelnök helyezte el. Az öt év alatt elkészülő nagysebességű vasút kevesebb, mint 5 órásra csökkenti a főváros és Kína gazdasági központja közötti jelenleg 12 órás menetidőt. A csaknem 221 milliárd jüanba, vagyis több mint 5000 milliárd forintban kerülő építkezés a Kínai Népköztársaság 1949-es kikiáltása óta a legnagyobb építőipari beruházás.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×