eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hogyan mehetünk majd szabadságra?

Általános vitára alkalmas az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslat, amely változtatna a szabadságok kiadási gyakorlatán. A szaktárca és az érdekképviseletek egyetértenek abban, hogy ne lehessen pénzen megváltani a megmaradt szabadságot, ám a munkavállalói oldal nehezményezi, hogy a kormányzat csak egy javaslatát fogadta el.

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés munkaügyi bizottsága az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek egyik része változtatna a szabadságok kiadási gyakorlatán.

A Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára az InfoRádiónak elmondta: a tervezet szerint a megmaradt szabadságnak csupán egynegyedét lehetne átvinni a következő évre, és csak március 31-ig. Herczog László úgy vélekedett, hozni kell egy átmeneti szabályozást, hogy idén június 30-ig kivehető legyen a tavalyi szabadság.

Veszélyes végigdolgozni az évet

A szakállamtitkár kifejtette: kivételesen fontos gazdasági érdek, valamint a működési kört közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén lehet a szabadságot átvinni a másik évre.

A szabadság rendeltetésszerű használatának mondana ellent a szabadság kifizetése vagy más évre történő átvitele - emelte ki Herczog László. Kifejtette: egészségkárosodáshoz és a család élet veszélyeztetéséhez vezethet, ha valaki nem megy szabadságra.Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke nehezményezi, hogy az Országos Édekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának csak egy javaslatát, a megmaradt szabadság negyedének következő évre való átvitelét fogadta el a kormányzat.

Borsik János elmondta: a kabinet arra tesz kísérletet, hogy június 30-ig ki lehessen tolni a szabadságok kiadását, ám ezt az érdekképviseletek elutasítják. A szakszervezetek nem tartják indokoltnak ezt a lépést, ha a szabadságokat közben lecsökkentik a negyedére - fejtette ki.

A szabadságot adott évben kell kiadni

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke ismertette, hogy az Alkotmánybíróság nem tartotta elfogadhatónak, hogy a kivételesen fontos gazdasági érdekre való hivatkozás egy alapjogot korlátozzon.

Az érdekképviseletek azon a véleményen vannak, hogy a szabadság egészét az adott évben kell kiadni, és a megmaradó részt nem szabad a munkáltatónak pénzért megváltani. Borsik leszögezte: a munkavállaló regenerálódása érdeke a munkaadónak is.

Egy alkotmányos alapjog nem tehető pénzzé - emelte ki az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki szerint a pénzzel való ellentételezés miatt a helyzet még katasztrofálisabbá válhat, és sorozatos visszaélésekre adna lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×