eur:
388.08
usd:
360.25
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

BKV-számítás: egy négyzetméterre öt ember

Mintegy harminc járaton csökken a zsúfoltság, ha a főváros szakbizottsága elfogadja a BKV idei menetrendjét meghatározó paraméterkönyvet. Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának tagja elmondta: nem tartja európainak, hogy a cég hivatalos meghatározása szerint az számít zsúfolt járatnak, ahol egy négyzetméteren öt utasnál több próbál elférni egymás mellett.

Vitézy Dávid közölte: a paraméterkönyvet a városüzemeltetési bizottság fogadja el, ez a dokumentum tartalmazza tételesen, hogy melyik járatnak hány percenként mennyi járművel kell közlekednie az egyes napszakokban.

Kifejezetten jónak minősíthető paraméter könyv van most a bizottság előtt, amelyet február 28-án hagyhatnak jóvá - tette hozzá a BKV felügyelő bizottságának tagja.

Kérdésre válaszolva a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) szóvivője elmondta: a BKV azt nevezi 100 százalékos kihasználtságnak, ha egy négyzetméteren öt ember van. Ez azonban a gyakorlatban olyan mértékű zsúfoltság, ami szerinte nem elfogadható.

Vitézy Dávid hangsúlyozta: a budapesti tömegközlekedés versenyben van, és az a cél, hogy minél több embert el tudjon csábítani az autóktól, a zsúfoltság azonban versenyhátrány.

113 százalék

Ma sok olyan járat van, ahol a mostani paraméterek szerint is száz százalékosnál nagyobb a kihasználtság, vagyis a zsúfoltság. Olyan buszok is vannak, ahova nem fér fel mindenki - emelte ki a BKV felügyelő bizottságának tagja.

A legzsúfoltabb járat a XVIII. kerületből Kőbánya-Kispestre közlekedő 82-es buszcsalád, amely 113 százalékos kihasználtsággal közlekedik.

A VEKE szóvivője kiemelte: a paraméterkönyv összeállításakor egytől egyig megpróbálták kezelni a legzsúfoltabb járatokat, elsősorban a pesti külső kerületekben. A 82-esen kívül sűrűbben vagy nagyobb buszokkal közlekedik a 194-es, a 20-as, a 96-es gyorsbusz, valamint a 37-es.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

Nem állnak túl jól a magyar vállalkozások a data governence területéhez tartozó folyamatok bevezetésében és használatában, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék. Ahogyan a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián is elhangzott, a kiberbiztonsági jogi környezet átfogó változása is rámutat arra, hogy egyre növekszik a kibertámadások kockázata, és ezek az incidensek nemcsak a nagyvállalatokat érinthetik, hanem a kibervédelemmel kevésbé foglalkozó kkv-kat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×