eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Meddig állhat ki az MSZP Gyurcsány mögött?

A Távirati Iroda által megkérdezett politológusok szerint valószínűleg csak a hétvégi kongresszus erejéig szólt a 89 százalékos támogatottsága Gyurcsány Ferencnek, hosszabb távon nem biztos, hogy minden esetben ilyen egyértelműen kiállnak az új elnök mellett a politikájával egyet nem értő belső platformok.

Abban azonban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont szakértője és Juhász Attila, a Political Capital politológusa is egyetértett, hogy a hétvégi MSZP-kongresszuson Gyurcsány Ferenc megerősítette pozícióit.

A szakértők arra is rámutattak, a miniszterelnök azzal a bejelentésével, hogy lemond kormányfői tisztségéről, ha a küldöttek legalább 75 százaléka nem támogatja elnökjelöltségét, tétet adott a választásnak, de igazi kockázatot nem jelentett ez a feltétel Gyurcsány Ferencre nézve, hiszen egyedüli jelöltként indult.

A politológusok azt is hangsúlyozták, hogy habár a kongresszuson és ezt megelőzően is érték nyilvános kritikák Gyurcsány Ferencet - Szili Katalin és Horn Gyula részéről - a kétnapos tisztújítás különösebb feszültség vagy konfrontáció nélkül történt.

Kényszerhelyzetben
 
Szomszéd Orsolya arra mutatott rá, hogy bár sok a kormány és a miniszterelnök teljesítményével elégedetlen szocialista, mégis olyan kényszerhelyzetben van a párt, ahol Gyurcsány Ferenc az egyetlen lehetséges vezető.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferencnek két év alatt kell eredményt felmutatni: 2009-ben újabb pártelnökválasztás és európai parlamenti szavazás is lesz.

A 2010-es miniszterelnökséghez pedig egyáltalán nem jelent "biztos beutalót" a friss pártelnökség, sőt kétséges, hogy addig az időpontig megőrzi-e kormányfői tisztségét - tette hozzá a politológus.
Összefügghet a kormányfői és a pártelnöki siker

Juhász Attila szerint ha miniszterelnökként helyt áll Gyurcsány Ferenc, akkor pártelnökként is sikeres lesz, az azonban már kérdéses, hogy kormányfői sikertelensége esetén támogatott MSZP-vezér maradhat-e.

A politológus úgy vélte: pártelnökként Gyurcsány Ferenc az MSZP-t egyebek mellett arra szeretné használni, hogy a kormány támogatottságát mutassa.

Szomszéd Orsolya úgy vélte, hogy a jövőben javulhat az MSZP és a kormány közötti összhang. Hozzátette: egységesebbé válhat az MSZP, mivel Gyurcsány Ferenc egy központosított irányításra törekszik majd.

Mráz Ágoston Sámuel is úgy látja, hogy az új elnök kísérletet fog tenni az MSZP-n belüli alternatívák gyengítésére, ez azonban nem jelenti egyértelműen azt, hogy központosítani is tudja a pártot, hiszen a centralizálási kísérletét már a közelmúltban elutasították a szocialisták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×