INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Ágh Attila a túlpolitizált légkörről és az álfüggetlen jelöltről

Infostart / InfoRádió
Ágh Attila politológus szerint az önkormányzati választási kampányban nincs akkora jelentősége a közvélemény-kutatásoknak, mint a parlamenti voksolás előtt, a települések 80 százalékát ugyanis független polgármester vezeti.

A szakember hozzátette: politikailag nonszensz Tarlós István főpolgármester-jelöltet függetlennek nevezni. Szerinte arról lehet vitatkozni, hogy megválasztása esetén a mostani III. kerületi polgármester mennyire önállósodna, az azonban tény, hogy a politikus együttműködési megállapodást írt alá a Fidesszel és Orbán Viktorral.

A politológus a budapesti helyhatósági választást nem csak az "álfüggetlen" Tarlós István felbukkanása, hanem Demszky Gábor ötödszöri elindulása miatt is különlegesnek tartja. Mint mondta, minél nagyobb egy település, annál nagyobb jelentősége van a politikának, a pártoknak, a helyi ügyekkel szemben. Úgy látja: a főváros teljesen átpolitizált.

Ez azonban nem jellemző az egész országra. A 3200 település több mint 80 százalékát jelenleg is független polgármester vezet. Bár általában őket is támogatja valamelyik párt, nagy politikai összeütközésekre azonban ezeken a helyeken nem kell számítani - mondta Ágh Attila.

Túlpolitizált légkör

Ágh Attila az augusztus 20-ai események kapcsán kijelentette: csak egy túlpolitizált légkörben lehet ebben az ügyben a politika felelősség kérdését felvetni. Mint mondta, nem lehetett előre számítani arra, hogy múlt vasárnap ilyen szokatlan erejű vihar alakul ki Budapesten.

A precedens nélküli esemény következményeiből csak azt a következtetést lehet levonni, hogy nincs megfelelő együttműködés a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem között.

Hangsúlyozta: az ellenzéknek nyilvánvalóan érdeke, hogy napirenden tartsa a kérdést. A politológus szerint azonban az ország mindenképpen veszít azon, ha politikai szintre emeli az augusztus 20-ai vihar ügyét.A címlapról ajánljuk