eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szerver-ügy: újabb bimbók a pirosviragon

A Fidesz alelnöke szerint vállalnia kell a felelősséget annak a munkatársuknak, aki kampányanyagokat töltött le az MSZP szerveréről. Az MSZP elnökhelyettese azt mondta: morális értékítélet Orbán Viktorra nézve, hogy nem kíván az üggyel foglalkozni.

Pokorni Zoltán a Magyar Televízió reggeli műsorában felelőtlenségnek nevezte a történteket, és hozzátette: szerinte az eset az MSZP számára alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet a jóval fontosabb kérdésekről.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: nem a Fidesz, hanem a rendőrség dolga kideríteni, ki töltötte le a kapmányanyagokat.

Az lenne a jó megoldás, ha bemutatnák azt az e-mailt, amelyben az illető megkapta a jelszót az MSZP-s dokumentumokhoz - tette hozzá.

Az MSZP felkutattatná a felelősöket

A műsorban az MSZP elnökhelyettes nem politikai, hanem erkölcsi ügynek nevezte a szerver-ügyet.

Szekeres Imre a politikai pártok felelősségéről is beszélt azzal összefüggésben, hogy milyen üzenetet közvetítenek a társadalom felé.

Hozzátette: morális értékítélet Orbán Viktorra nézve az, hogy nem kíván foglalkozni ezzel az üggyel.

Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: a Fidesz elnökének nincs más választása, mint elszámolni a közvéleménnyel, és levonni a szükséges személyi konzekvenciákat.

"Aki a Magyar Köztársaság miniszterelnöki pozíciójára aspirál, nem tehet mást, mint hogy ha bebizonyosodik: törvénysértés követtek el kollégái (...), akkor a jogállamiság, a törvények betartásának és következetes érvényre juttatásának pártjára áll" - fogalmazott a politikus.

Emlékeztetett: az Országos Választási Bizottság csütörtökön közölte, hogy a választási alapelvek megsértésének tartja az adatlopást.

Február 13.

Az MSZP elnöke február 13-án jelentette be, hogy a Fidesz egyik gépéről behatoltak a párt kampányanyagait tároló szerverre, és onnan anyagokat töltöttek le. Hiller István közölte: a behatolás február 3-án történt.

A Fidesz internetes szerkesztősége aznap közölte: nyilvános fórumokon napokon keresztül szerepelt az az információ, hogy a brain.relativ.hu honlapon megtalálhatók az MSZP nyilvánosságnak szánt kampányanyagai.

A fórumokon az is megjelent, hogy a honlapra való belépéshez szükséges "roppant titkos név az mszp, a roppant titkos jelszó pedig a pirosvirag" - írta az ellenzéki párt.

Február 14.

Hiller István bejelentette, hogy a behatolók 2.912 dokumentumot töltöttek le jogtalanul a szerverről, köztük vezető politikusok és polgármesterek kampányterveit. Hozzátette: a behatolók 11 órán át keresgéltek a dokumentumok között.

A politikus azt mondta: a párt a Fidesz állításával ellentétben nem hozta nyilvánosságra a belépéshez szükséges jelszót.

Vihar egy kanál vízben - értékelte a Fidesz frakcióvezetője az ügyet. Áder János elismerte, hogy az MSZP szerveréről letöltöttek választási adatokat, mint mondta: ezek nyilvános dokumentumok voltak.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért indított nyomozást a rendőrség az ügyben, a politikus azt mondta: kampány van, és úgy látszik, hogy a kabinet minden kampányeszközt bevet.

Rogán Antal kampányfőnök közölte, hogy a Fidesz számítógépes rendszerébe másfél hónapja az MSZP honlapját üzemeltető Citynet Kft. alkalmazottai többször is betörtek, és letöltötték kreatív anyagaikat.

Válaszában Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: Rogán Antal csak mentségeket keresett, és azzal védekezett, hogy szerinte nem bűncselekmény, ha valaki egy betört kirakaton nyúl be, és úgy lop.

Február 15.

Orbán Viktor pártelnök politikai provokációnak és lényegtelen kérdésnek nevezte a szerver-ügyet.

A volt miniszterelnök sajtótájékoztatója után az MSZP vezetője személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktorral.

"Azt az ügyet, amin a Fidesz elnöke mosolyog, a magyar jogrend bűncselekménynek tartja. Úgy látom, olyan óriási a különbség közöttünk a demokratikus alapnormákat illetően, hogy közérdek, hogy erről szót váltsunk" - fogalmazott Hiller István.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a párt XXII. kerületi irodájából nemrég ellopott számítógépről megszerezhető volt az a titkos kód, amellyel betörtek a szocialisták választási anyagai közé.

Lendvai Ildikó felszólította a Fideszt, hogy hozza nyilvánosságra: melyik internetes fórumon és mikor találták meg a titkos kódot.

Varga Mihály fideszes alelnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az ügy rendőrségi szakaszban van, így annak feltárása, hogy ki töltötte le a kampányanyagokat, nem a Fidesz dolga.

"Nyilván ilyenkor mérlegelni kell az elkövetett cselekmény súlyát. (...) Egyetértek, hogy csúnya dolgok, nem kellett volna megtörténnie, de abban nem látok semmi slusszpoént, hogy valaki szórólapjának a fotóját letöltötték" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×