eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fantomcéggel indult-e Gyurcsány üzleti karrierje?

A Magyar Nemzet cikke szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vállalatbirodalma egy jogilag nem létező cég közreműködésével jött létre. A lap dokumentumok fénymásolatait közölte annak bemutatására, hogy a miniszterelnökhöz köthető Altus cégcsoport egyik cégének, a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nek bírósági bejegyzését a Cégbíróság elutasította. A cikk szerint az elutasítás ellenére a Nomentana Kft. további jogügyletekben vett részt. A Magyar Nemzet az ügysorozat további feltárását ígéri, a miniszterelnök viszont válaszként azt közölte: nem valósak a cikk állításai és bepereli a lapot.

A Magyar Nemzet 2006. január 18-ai számában azt írja, hogy a ’90-es évek végére kiépülő Gyurcsány–birodalom egy jogilag nem létező cég közreműködésével jött létre. A cikk közli annak a végzésnek a fénymásolatát, melyben a cégbíróság 1993. szeptember 17-ei dátummal elutasította a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. bejegyzését.

A cikk szerint az elutasítás ellenére a Nomentana Kft. további jogügyletekben vett részt: többek között ez a cég volt a tulajdonosa annak az Aldo Kft.–nek, amely szerepet játszott az állami vagyon privatizációjában. A cikk szerint a jelenlegi kormányfő a be nem jegyzett cég vezetőjeként okiratokat írt alá, nyújtott be, és szerződéseket kötött.

A Magyar Nemzet írása szerint az akkor még be nem jegyzett Nomentana Kft. 1993. tavaszán százszázalékos tulajdonrészt szerzett a Szenzor Tanácsadó Kft.-ben, amely ezt követően változtatatta nevét Aldo Ingatlanfejlesztő és Hasznosító tanácsadó Kft.–re.

Ez a cég kötött 1994-ben lízingszerződést a balatonősződi kormányüdülőre és az állami tulajdonban lévő fővárosi Szalay utcai ingatlanra is, tehát komoly szerepet játszott a kormányfő cégbirodalmának kiépítésében, és vagyonának felhalmozásában. A cégcsoport egyik tulajdonosa egy olyan társaság, amelynek bejegyzését a cégbíróság jogerősen elutasította, tehát jogi értelemben az elutasítást követően nem is létezett – állítja a napilap, amely a cikksorozat folytatását ígéri.

Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft.-t az érintettek a Gazdasági Társaságokról szóló korábbi tövény hatálya alatt alapították, annak bejegyzését azonban a Cégbíróság (a Magyar Nemzetben megjelent cégmásolat szerint) 1993.szeptember17-én megtagadta. A Cégbírósági nyilvántartásból megállapíthatóan ugyanezen a néven két évvel az elutasítás után új céget alapítottak, amelyet a cégbíróság be is jegyzett: ezen cég alapításának dátuma 1996. január 1.

A Gazdasági Társaságokról szóló törvény (GT) 1993-ban érvényben lévő változata szerint a cégek a bejegyzéssel, alapításuk időpontjára visszamenőleges hatállyal jönnek létre. A szakirodalom sokat vitatkozott rajta, hogy amennyiben nem jegyzik be, akkor az alapítás, és a bejegyzés megtagadása közti időtartamot miként kell minősíteni, hiszen az érintettek az akkoriban elég sokáig tartó bejegyzési procedúra végét soha nem várták meg, hanem az alapítást követően de facto megkezdték a cégek működését. A Legfelsőbb Bíróság egyik határozata (BH. 1993.241) azon vélekedést erősíti, hogy ezen időtartamban a cég nem tekinthető megalakultnak.

Az ALDO Kft. Céghírekből megállapítható tulajdonosi adatai szerint a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. néven tulajdonosként volt regisztrálva 1992. december 28-tól 1994. november 22-ig, tehát a bejegyzés jogerős megtagadását követő több mint egy évben is.

A szakértő véleménye szerint a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. 1996. január 1-éig jogilag nem létezett. Az első bejegyzési kísérlet elutasításáig eltelt időszakban a cég nevében történő fellépés jogilag vita tárgya lehet, az elutasító végzést követően azonban a cég nevében történő fellépés több jogi alakzat alapján is megkérdőjelezhető.

Gyurcsány Ferenc visszautasít és perel

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök visszautasította a Magyar Nemzet cikkében vele kapcsolatban leírt állításokat. A kormányfő kabinetirodája közleményben azt közölte, hogy Gyurcsány Ferenc jogi lépéseket tesz a napilap ellen.

A kormányfői kabinetiroda szerint A fattyú neve: Nomentana című írásban valótlan és rágalmazó megállapítások szerepelnek Gyurcsány Ferencről. A közlemény szerint „a Fidesz választási kampányába illeszkedő cikksorozat” első része alapján is látható, hogy a lap, a sorozatos bírósági elmarasztalások ellenére is, folytatja a miniszterelnök és az érintett cégek személyiségi jogait súlyosan sértő magatartását.

Az Altus Rt. honlapján olvasható, a kormányfői kabinetiroda által is hivatkozott közlemény szerint, a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. nem fantomcég, hanem a Nomentana Idegenforgalmi és Szállodaipari Tanácsadó Bt. átalakításával 1992-ben létrejött vállalat volt.

„Az akkor hatályos törvényi előírás (…) szerint a Nomentana Kft. a társasági szerződés aláírásának időpontjában, a későbbi cégbírósági bejegyzéstől függetlenül, jogszerűen létrejött, a társaság ügyvezetője a társaságot a Magyar Nemzetben közölt jogügyletek megkötésénél jogszerűen és korlátozás nélkül képviselhette” – fogalmaz az Altus Rt.

A közlemény szerint az, hogy az átalakulás bejegyzését a cégbíróság nagyjából egy év múlva formai hiányosságokra hivatkozva elutasította, nem teszi érvénytelenné a kft. nevében az elutasítás előtt kötött üzleteket.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a cég az elutasításról – az elhúzódó ügyintézés és székhelyváltoztatás miatt - nem értesült, és az akkor hatályos cégjegyzék is kft.-ként tüntette fel a Nomentanát.

A közlemény szerint a betéti társaság tagjai 1995-ben – tehát két évvel az elutasító végzés kelte után - „észlelték a cégnyilvántartási adatok ellentmondásait”, és 1996 januárban újból benyújtották átalakulási kérelmüket, amelyet a cégbíróság elfogadott – olvasható az Altus Rt. honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×