INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

választás 2018

mandátumbecslés

közvélemény-kutatás

Egy szavazó bedobja a szavazólapot az urnába a brüsszeli magyar főkonzulátuson a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. A brüsszeli külképviseleten 714 magyarországi állandó lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a szavazólistára.

Itt a nagy mandátumkörkép - az összes becslés egy helyen

Legutolsó felmérésében az összes közvélemény-kutató Fidesz-győzelmet jósolt vasárnapra. Volt olyan elemzés, amely kiugróan magas részvétel esetén a Fidesz parlamenti többségének elvesztését sem zárta ki, míg a Medián mérése a kormánypártok kényelmes kétharmados többségét valószínűsítette.

A Nézőpont Intézet kalkulációja szerint 65 százalékos választási részvétel esetén 112-123 mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás után, és bár a kétharmados győzelme nem valószínű, így továbbra is erős parlamenti többsége lesz.

"Elképzelhetőnek tartom, hogy Budapesten a baloldali jelölteknek sikerül több választókerületet is megnyerniük, a Jobbiknak pedig Kelet-Magyarországon lehet szerencséje. Az biztos, hogy 2014 nem fog megismétlődni, akkor csak tíz választókerületben győzött ellenzéki jelölt, ennél mindenki többet becsül" - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője.

A Nézőpont

a Jobbiknak 36-42, az MSZP-nek 19-20, a DK-nak 11-13, az LMP-nek pedig 6-8 mandátumot

számolt.

A Publicus Intézet 65-70 százalékos részvételt és szintén a Fidesz-KDNP győzelmét valószínűsítette, nagyjából 115 mandátummal, ám Pulai András, a szervezet vezetője úgy látja, hogy a 70 százalék körüli vagy afeletti részvétel patthelyzetet vagy a jelenlegi kormánypártok kisebbségbe kerülését eredményezheti.

A legvalószínűbb forgatókönyv, 65-70 százalékos részvétel mellett

a Fidesz 41, a Jobbik 21, az MSZP 18, az LMP 7, a DK 6 százalékpontos eredményt ér el

plusz-minusz két százalékos eltéréssel - ismertette Pulai András.

A Medián kényelmes kétharmados kormánypárti többségre következtetett legutóbbi felmérése alapján. A társaság úgy véli, hogy

a Fidesz-KDNP 142, a Jobbik 22, az MSZP-Párbeszéd 19, az LMP 8, a DK pedig 7 mandátumot

kaphat a következő Országgyűlésben.

"A kampány elsősorban a Fidesznek hozott, a Fidesz tudott igazán mozgósítani, és ez a falvakban volt a leghatákopnyabb" - mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

A Republikon Intézet mandátum-becslése szerint

a Fidesz-KDNP 113, az MSZP-Párbeszéd 33, a Jobbik 29, a DK 13, az LMP pedig 7 helyet

szerezve alakíthat frakciót a következő Országgyűlésben, ahová az Együtt két képviselője és két független is bekerülhet.

"Nagyon sok múlik a választási részvételen, illetve a még bizonytalan szavazók végső döntésén" - mondta Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője.

Török Gábor politológus nemrég egy blogbejegyzésben maga is úgy ítélte meg, hogy a Fidesz abszolút többsége látszik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, ami tehát a 200-ból 100 és 132 közötti mandátumszámot jelenthet. Mint írta: ha az ellenzék valóban győzni tud közel 40 egyéni választókerületben, a Fidesz mandátumainak száma szinte biztosan 100 körül alakulhat.

Nyitókép: Kallos Bea

Kapcsolódó hang

Mandátumbecslések
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018