eur:
396.05
usd:
354.65
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A szeptember 20-i izraeli rakétacsapás helyszínén takarítják a romokat Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében 2024. szeptember 23-án. Libanoni források szerint 31 ember, köztük három gyermek életét vesztette. Az izraeli hadsereg szerint megölték Ibrahim Akilt, a Hezbollah síita milícia műveleti parancsnokát és a Radván nevű elitegység kb. tíz magas rangú vezetőjét.
Nyitókép: MTI/AP/Haszan Ammar

Tragikus rekord: közel 500 embert öltek meg a libanoni légicsapások

Kedd hajnalra a helyi hatóságok szerint 492 főre nőtt a libanoni célpontok ellen folyó izraeli offenzíva halottjainak száma, az áldozatok között 35 gyermek is van. Az izraeliek azt állították, hogy megölték a terrorszervezet egyik fontos parancsnokát és fegyverraktárakat robbantottak fel.

Halálos nap volt a hétfői Libanon számára. A politikailag és vallásilag megosztott ország azzal szembesült, hogy egyik parlamenti pártja – a hadseregként is működő Hezbollah – miatt Izrael pusztító erejű légitámadásokat mér rá.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint estig 492 ember, köztük 35 gyerek, 58 nő és mentőszolgálatosok haltak meg. A sérültek száma meghaladta az 1600-at.

Daniel Hagari izraeli ellentengernagy úgy reagált, hogy a polgári áldozatok ténye „tragédia”, és hogy „országa körültekintő módon” próbálja csökkenteni a civil áldozatok számát. (Hasonlót mond az izraeli hadsereg Gáza esetében is, ahol már több tízezer, a tavaly októberi Hamász-terrortámadás után indított IDF-offenzíva halottainak a száma.)

Hagari azzal próbálta magyarázni a nagyszámú libanoni halottat, hogy „sok Hezbollah terrorista halt meg, akik ama fegyverek közelében voltak, amelyeket célba vettünk”.

Videofelvételeken valóban lehetett látni másodlagos robbanásokat – annak jeleként, hogy a légicsapások robbanóanyag- vagy lőszerraktárat találtak telibe. Azt azonban még nem tudni pontosan, hogy a bejelentett áldozatok közül tényleg olyan sokan voltak-e ezeknek a célpontoknak a közelében – ahogy Izrael állítja –, és többségükben tényleg nem polgári személyek voltak-e.

A külföldön terrorszervezetként számontartott síita Hezbollah – amely tavaly október óta lövi Izrael északi részét, több tízezer ember evakuálását előidézve – Irán távolból irányított „proxi hadereje” a zsidó állam határán.

Szakértők szerint Teherán a rakétákkal állig felfegyverzett Hezbollahhal az oldalán tud nyomást gyakorolni Izraelre. Azért nem engedi Teherán a libanoni terrorszervezetnek, hogy az legjobb fegyvereit bevetve bosszút álljon a múlt heti csipogókat és rádióadó-vevőket felrobbantó tömeges támadásokért és a síita körzetek bombázásáért, mert akkor elhasználná legjobb fegyvereit.

Viszont a Hezbollah továbbra is kisebb hatóerejű rakétáival veszi célba Izraelt, de már próbál „mélyebben” is belőni; a tengerparti Haifa is immár célpont. Az elmúlt este nyolc hullámban lőtték Izraelt.

Az izraeliek közben közölték, hogy a libanoni főváros, Bejrút is a célpontjuk, ahol kiterjedt síita negyedek találhatók, és hogy hétfőn 800 célpontra csaptak le.

Az egyik cél Ali Karaki, a Hezbollah déli frontparancsnoka volt, akiről a csoport azt állította, hogy jól van és biztonságos helyre vitték. Viszont elismerte egy másik parancsnoka, Mahmúd el Nader halálát.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy üzenetben azt mondta: „nem Libanon népével, hanem a Hezbollahhal harcolunk... menjenek biztonságos helyre!” – mindez azonban későn jött az ismeretlen számú civilnek, aki meghalt a légicsapásokban.

Közben a közel-keleti helyzet miatt aggódó Egyesült Államok – illetékesek szerint – „kisszámú” további katonát küld a régióba, a már odavezényeltek mellé.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×