eur:
396.05
usd:
354.55
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Izraeli katonák a gázai Sudzsajja negyedet kémlelik távcsővel a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelből 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

A csipogós robbantások után ismét félelemkeltő üzeneteket kaptak a libanoniak

Az izraeli hadsereg nem zárja ki a lehetséges szárazföldi offenzívát Libanonban, és jelezte: addig folytathatja a támadásokat, amíg északi városaiból elmenekült lakosai haza nem térhetnek. Mindeközben félelmet keltett Libanonban egy evakuációs parancs.

A több tucat halottat szedő és több ezer embernek sérüléseket okozó csipogós robbantások után új dologtól félnek a libanoniak: üzeneteket kaptak, hogy hagyják el az olyan helyszíneket, ahol a közelben Hezbollah-fegyverraktárak lehetnek.

Az izraeliek közölték: a hét végén a külföldön terrorszervezetté nyilvánított síita csoport háromszáz dél-libanoni célpontját támadták, hétfőn pedig további, kiterjedt légicsapásokat indítottak dél-libanoni városok ellen. (Az akcióknak eddig több, mint 350 halálos áldozata volt Libanonban, nemcsak militánsok, de mentősök és 24 gyerek is - a libanoni egészségügyi minisztérium szerint).

A Sky News beszámolója szerint most a libanoni főváros, Bejrút több negyedében kaptak a lakosok hívásokat és SMS-eket egy libanoni számról, hogy hagyják el otthonaikat. Hasonló értesítésekről érkeztek hírek északról is, bár a politikai pártként is működő Hezbollah hagyományosan a főváros és az ország déli részén van jelen.

Pénteken épp Bejrút déli kerületeiben hajtottak végre légitámadást az izraeliek – állításuk szerint Hezbollah-vezetők ellen. Két emeletes lakóház dőlt össze, 45 ember halálát okozva. A halottak között volt Ibrahim Akil, a szervezet egyik vezető parancsnoka és a Radvan Erő nevű elitegységnek az Egyesült Államok által is körözött alapítója. A támadás egybeesett Haszan Naszrallah televíziós beszédével. A Hezbollah vezetője szerint

„történelmi lehetőség lenne”, ha az izraeliek földi inváziót indítanának, mert akkor „célba tudnák őket venni”.

Emlékezetes módon Izrael 1982-ben támadta meg Libanont, illetve az ott székelő Palesztin Felszabadítási Szervezetet. Bejrút ostromában több ezren haltak meg. Az izraeliek az ország déli részére vonultak vissza és egészen a 2000-es évig ott is maradtak. A háború a katonai áldozatok miatt Izraelben is ellentmondásos volt.

A 2006-os, egy hónapos háborúban az izraeli katonai veszteségek meghaladták az 1300 főt és a több száz Hezbollah-harcoson kívül életét vesztette körülbelül 1300 libanoni lakos is. Egymillió libanoni, valamint több mint 300 ezer izraeli vált belső menekültté.

A libanoniaknak címzett mostani üzeneteket (izraeli vezetők szájából a médiában és előre felvett felvételek útján, úgy hogy a hívó nem mutatkozik be) egyesek „pszichológiai hadviselésnek” tartják. Mivel hasonló figyelmeztetéseket Izrael szokott küldeni gázai lakosoknak, melyeket gyakran gyors légicsapások követnek, tudósítók szerint

a határtól jelentős távolságban lévő Bejrútba küldött figyelmeztetések „komoly fejleménynek” számítanak.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta: addig folytatják a hadműveletet, amíg a határ izraeli oldaláról evakuált lakosok haza nem térhetnek otthonaikba. A Hamász tavaly októberi terrortámadása után a Hezbollah rövid időn belül rakétákkal kezdte el lőni Izrael északi részét, így több ezer embert kellett kitelepíteni.

A Sky News katonai szakértője, Sir Mark Lyall Grant szerint „Izrael lehet most inkább érdekelt az eszkalációban”. Indoklása szerint azért, mert az lehet a célja, hogy a zsidó állam lakosai visszatérhessenek az északi területekre, ami azonban csak akkor valósítható meg, ha a Hezbollah nem fenyegeti őket rakétatámadásokkal. Amíg éveken át elnézték, hogy komoly katonai potenciálja van, most jelentősen meg kell gyengíteni a síita politikai és katonai szervezetet a cél eléréséhez, ami pedig a háború fokozására utal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×