eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia a londoni legfelsőbb bíróságra érkezik 2023. június 6-án. Harry herceg pert indított több, brit bulvárlapokat kiadó vállalat, többek között az Associated Newspapers és az MGN kiadó (Mirror Group Newspapers) ellen a magánélethez való joga megsértése miatt. A vádak szerint a kiadó illegális módszerekkel szerzett információkat róla, feltörhették a telefonját, valamint magánnyomozó segítségével igyekeztek minél több értesüléshez jutni. Harry herceget tanúként hallgatják meg a brit bulvármédia elleni per újabb tárgyalásán.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Nagyvenéves lett Harry herceg, és ez nagy fordulatot hozhat

Az angol királyi család első ízben köszöntötte fel Harry herceget III. Károly trónra lépése óta. Harry 40. születésnapján bátyja, Vilmos és felesége emlékezett meg róla. De vajon a békülés jele, vagy udvariassági gesztus mindez?

Néhány hete öt méterre állt egymástól, de egy szót nem váltott Harry, Sussex hercege és Vilmos, walesi herceg, a brit trónörökös. Emlékezetes módon az angol királyi család fekete bárányává lett Harry leleplező könyvében fizikai erőszakkal vádolta meg a testvérét, miközben felesége, Meghan állításait ismételte arról, hogy rasszista megjegyzésekkel illette néhány családtag.

Vajon most a kibékülés felé vezető út első halvány jelét láthattuk? Vilmos és felesége, a rákkezelésen átesett Katalin egy közösségimédia-posztban kívánt Harrynek boldog 40. születésnapot, egy torta-emoji kíséretében. Ezt megelőzően a királyi család hivatalos fiókja – három éve először – szintén születésnapi üdvözletet küldött neki. Sajtóhírek szerint a korábbi botrányok miatt a királyi feladatai többségét 2020-ban feladó és Meghannel Amerikába költöző Harry Kaliforniában ünnepelt, először felesége és gyerekei, majd barátai körében.

„Aggódtam, amikor 30 éves voltam, a 40 év izgalommal tölt el” – mondta Harry a BBC-nek, hozzátéve, hogy új értelmet talált az életének, és „jobbá akarja tenni a világot”.

A Telegraph című konzervatív brit lap szerint Harry és apja, Károly király viszonya még mindig hűvös, bár ő az, aki közeledni szeretne. Testvére, Vilmos azonban különösen távolságtartó azt követően, hogy Harry nyilvánosságra hozta a sérelmeit. A Tartalék című, 416 oldalas könyvében fehéren-feketén ott van, hogy Vilmos „nehéz, nyers és goromba” nőnek nevezte Meghant, majd a gallérjánál ragadta meg Harryt és a földhöz vágta. A fiatalabbik testvér egy korábbi botrányát – melynek során egy jelmezes partin náci egyenruhában jelent meg – a walesi hercegi párra kente, mondván, hogy ők bátorították.

Harry nemcsak a könyvben, hanem egy sor médiainterjúban és egy Netflix-dokumentumsorozatban is teregette a szennyest. Egészen addig, amíg az év elején nyilvánosságra nem került apja rákdiagnózisa, amikor megpróbált kapcsolatba lépni Vilmossal. Ezt követően már a bulvármédiát hibáztatta az elmérgesedett viszonyukért, majd a háborús veteránok számára általa létrehozott Invictus Játékok idején azt mondta: biztos abban, hogy ismét össze lehet jönni, hisz a családok erejében. Ezen a februári, angliai látogatáson azonban nem találkozott sem az apjával, sem a bátyjával.

A mostani születésnap előtt a hagyományokhoz hű brit médiumok, például a GB News, azon spekuláltak, hogy „Harryt teljesen ignorálhatja a családja” – mivel az augusztusban 43. évét betöltő Meghant nem köszöntötték fel. Ez azonban végül nem következett be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×