eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök táncol a színpadon, miután kampánybeszédet mondott Las Vegasban 2024. február 8-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Egy magyar is ott volt Donald Trump tárgyalásán

Csendben ért véget Donald Trump „hallgatási pénz” perének tanúvallomási szakasza. A volt elnök meggondolta magát és mégsem volt hajlandó vallomást tenni. Ezek után a jövő szerdán ülhetnek össze az esküdtek a végső vitára.

Donald Trump ügyvédi csapatának már nincs több mondanivalója, annak nyomán, hogy védencük sem akart megszólalni a bíróság előtt. A volt amerikai elnök öklét magasba tartva – de hallgatás közepette - távozott az épületből. Ehhez képest korábban azt állította: nem engedik tanúként megszólalni. Ezzel arra panaszkodott: megtiltották neki, hogy más tanúkról beszéljen.

A bíró ezért határozottan kijelentette: „hangsúlyozom, Önnek abszolút joga van tanúvallomást tenni”. Így, az úgynevezett „hallgatási pénz” per - amely azt a kérdést mérlegeli: Trump a könyvelése meghamisítására utasította-e embereit, hogy „hallgatási pénzt” fizessenek Stormy Daniels pornószínésznőnek állítólagos légyottjuk eltussolására –

most az esküdtek elé kerül.

Az elnöklő bíró, Juan Merchan május 28., keddre rendelte be őket a vád és a védelem összegző beszédeire. Ezek után a 18 polgár a következő napon összeül, hogy megvitassa: bűnösnek vagy ártatlannak tartják-e a vádlottat.

Előzőleg, a hétfői tárgyalási napon a vád és a védelem is kikérdezte a Trump-csapat tanúját, Robert Costellót. Őt a védelem idézte be, hogy megpróbálja kétségbe vonni a koronatanú, a volt elnök egykori ügyvédje, Michael Cohen szavahihetőségét. A Trump-hívőből bírálóvá lett Cohent korábban elítélték, és az is kiderült, hogy hazudott, valamint pénzt lopott volt főnökétől.

Cohenhez hasonlóan Costello is ügyvéd volt. Cohen elmondta az esküdteknek, hogy óvatos volt Costellóval szemben, aki szoros kapcsolatot állt Trump szövetségesével, Rudy Giuliani volt New York-i főpolgármesterrel és ügyvéddel.

Cohen arról is beszélt, nem bízott Costellóban

és aggódott, hogy amit mond, az eljuthat Giulianihoz, rajta keresztül pedig Trumphoz. Attól is tartott, Costello azért erősködött, hogy az ügyvédje lenne, mert miután Cohennél házkutatást tartott az FBI, Trump attól félt, a korábbi munkatársa ellene fordul.

Costello felidegesítette a bírót is, azzal, hogy nagyokat sóhajtozva és a szemét forgatva fejezte ki nemtetszését, amikor többször kritizálták a vallomását. Egy ponton a bíró azzal fenyegette, hogy kivezetteti az ülésteremből.

Kedden Donald Trump több híve is megjelent a bíróságon,

például Eric Schmitt, Missouri állambeli szenátor és hat kongresszusi képviselő. Ott volt még Matthew Whitaker, aki a Trump-elnökség vége felé volt ügyvivő igazságügyi miniszter, továbbá Chuk Zito, a Pokol Angyalai nevű motoros banda egykori vezére és Gorka Sebestyén konzervatív médiaszemélyiség, a korábbi elnök magyar származású, volt tanácsadója is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×