eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A szlovák Juraj Slafkovsky (b) és a finn Ville Pokka a 2022-es téli olimpia férfi jégkorongtorna elődöntőjében játszott Finnország – Szlovákia mérkőzésén a pekingi Fedett Stadionban 2022. február 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark Cristino

Kampánytéma lett Szlovákiában az orosz ligában játszó hokisok ügye

A szlovák házelnök felszólította a Szlovák Jégkorongszövetséget, engedje meg az orosz ligában szereplő szlovák játékosoknak, hogy részt vegyenek a jégkorong-világbajnokságon.

Peter Pellegrini szerint a politikának egyáltalán nincs helye a sportban, és arra kérte a szövetséget, hogy ne engedjen az „értelmetlen média- és politikai nyomásnak”. Az államfői tisztégért folytatott harcban legerősebb ellenfelének is üzent Pellegrini, aki azt mondta, Ivan Korčok számára bármilyen külföldi érdek fontosabb, mint Szlovákia nemzeti érdeke.

Ismét közeledik a jégkorong-világbajnokság, és Szlovákiában Peter Pellegrini házelnök szerint értelmetlen vita indult arról, hogy a KHL-ben, azaz az orosz jégkorongligában játszó játékosok nem képviselhetik Szlovákiát. Konkrét nevek is szóba kerültek. "Ezért felszólítom a Szlovák Jégkorongszövetséget, hogy alaposan fontolja meg álláspontját, és ne siessen egy olyan döntést hozni, amely az ellenzéki pártok, mint a Progresszív Szlovákia és a Szabadság és Szolidaritás értelmetlen média- és politikai nyomása alatt lehetetlenné teszi, hogy ezek a hokisok képviseljék hazánkat” – mondta Pellegrini a Facebookon közzétett videójában.

A szlovák házelnök szerint a politikának is megvannak a maga határai,

és egyetlen politikusnak sincs joga tönkretenni ártatlan emberek életét, akik sportolókként igyekeznek eltartani a családjukat. „Néhány politikus és véleményformáló médium szokásává vált, hogy másodrendű embert csinálnak azokból, akik szembe mernek menni a fősodorral” – fogalmazott a házelnök, aki szerint a sportolók olyan emberek, akik a tehetségükkel keresik a kenyerüket, ez a munkájuk, és elfogadják a különböző sportklubok ajánlatát.

„Az a képmutatás, mely szerint a KHL-ben játszó hokisaink Putyin, illetve az ukrajnai háború támogatói lennének, illetlen és szégyenteljes” – jegyezte meg az államfői posztot is megpályázó Peter Pellegrini, aki az elnökjelöltek csatájában legerősebb ellenfelének is üzent.

Szlovákia volt külügyminisztere, Ivan Korčok elnökjelölt ugyanis az Európai Unió megerősítését támogatja.

Korčok szerint egy erősebb unió Szlovákia érdeke is. Peter Pellegrini erre úgy reagált, hogy az unión belüli vétójogról soha nem szabad lemondani, és kijelentette, hogy Ivan Korčok számára bármilyen külföldi érdek fontosabb, mint Szlovákia nemzeti érdeke.

Pellegrini úgy gondolja, hogy az Európai Unió az államok olyan csoportosulása, ahol „a nagy európai országok egy asztalnál ülnek a kisebbekkel, és a szavazásnál egyenrangúak. Úgy véli, a kisebb államok szavazata ugyanannyit ér, mint a nagyoké, amelyeknek meg kell hallgatniuk a kisebbek érveit és fenntartásait. „Ivan Korčok a nagyok kedvében akar járni. Államfőként nem akar majd egyenrangú párbeszédet folytatni, inkább az erősebbek döntéseit és utasításait fogja elfogadni. Lehet, hogy így kényelmesebb, de ez szó szerint pusztító Szlovákiára és a többi kisebb uniós államra nézve” – fogalmazott a szlovák házelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×