eur:
388.97
usd:
363.36
bux:
68112
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kormány mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák szénabálákkal torlaszolják el a Charles de Gaulle nemzetközi repülőtérre vezető autópályát a Párizs közelében lévő Roissyban 2024. január 29-én. A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák (Jeunes Agriculteurs) nevű szervezet ezen a napon határozatlan idejű blokádot kezdett a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. A fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat.
Nyitókép: MTI/AP/Matthieu Mirville

Elvonulnak a francia gazdák, de alakul a hangulat a holland–belga határon

Leállította Párizs blokádját a vezető francia gazda-szakszervezet. Mindez azután történt, hogy a kormány engedményeket tett és más európai gazdák is tüntettek Brüsszelben az EU-csúcs idején. Viszont a belga–holland határt eltorlaszolták az ottani gazdák.

A francia gazdák pénteken fokozatosan elkezdték feloldani az útlezárásokat Párizs és más francia városok környékén. Ez volt a válasz arra, hogy a francia kormány több mint 400 millió eurót ajánlott fel különböző intézkedések részeként, hogy ellensúlyozza a gazdáknak a szigorúbb környezetvédelmi szabályozás és a külföldről érkező olcsó import okozta bevételkiesést.

A francia főváros körüli főbb autópályákon a tüntetők elkezdték elbontani a sátrakat, megtisztítani az utakat, miközben felgyújtották a barikádként használt szalmabálákat.

Arnaud Rousseau, a legnagyobb mezőgazdasági termelők szakszervezetének, az FNSEA-nak az elnöke a BFM hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: a gazdák szoros figyelemmel fogják kísérni, hogy a kormány júniusig megvalósítja-e ígéreteit,

egyúttal figyelmeztetett: készek ismét tiltakozni – burkoltan arra célozva, hogy megzavarhatják a nyári ötkarikás játékokat.

Csütörtökön Gabriel Attal miniszterelnök új intézkedéscsomagot jelentett be, miután korábbi lépései nem békítették meg a gazdákat. Ezek között van több százmillió eurós támogatás, adókedvezmények és az az ígéret, hogy Franciaországban nem tiltják be azokat a növényvédő szereket, amelyek máshol Európában engedélyezettek.

A francia gazdák azonban korántsem egységesek. Radikális csoportjuk szerdán beváltotta fenyegetését és megrohamozta a "Párizs gyomrának" nevezett hatalmas élelmiszerpiacot. Ennek nyomán 79 gazdát vettek őrizetbe a kivezényelt rohamrendőrök.

Egy Franciaországban dolgozó ír gazda testvérpár elmondta: a francia szabályozás és az Európai Unió úgynevezett „green deal”-je ellen tiltakoznak, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól való elfordulásra épülő gazdasági program.

A gazdák szerint az intézkedések - például a növényvédő szerek és a műtrágya korlátozása - miatt egyre nehezebb termelni, és elszegényednek.

Maga az EU azt mondta, hogy az idén "ideiglenes felmentést" ad a sokat bírált szabályra, hogy a föld egy részét parlagon kell hagyni. A francia gazdák jelenlegi formájában ellenzik az EU és a latin-amerikai Mercosur blokk kereskedelmi szerződését is.

Míg a francia gazdák elvonulnak, addig pénteken traktorokkal zártak le tiltakozó gazdák több belga–holland határátkelőt. Előzőleg, az EU-csúcs idején Brüsszelben tüzeket gyújtottak és szobrokat döntöttek le a tiltakozók.

Rousseau pedig azt mondta: a "technokrata irodáiban beépített bürokráciával működő" EU "süket" és "nem tiszteli a gazdák munkáját".

A Financial Times közben azt írta: a gazdák múlt heti, brüsszeli tüntetéseit a magyar miniszterelnökhöz közeli szellemi műhely szervezte. Más médiumok szerint ez a Mathias Corvinus Collegium, amelynek brüsszeli oldalán egy link található az "Állj ellen az EU mezőgazdaság elleni háborújának" című januári eseményre való feliratkozásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×