eur:
389.49
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tüntető francia gazdák traktorai torlaszolnak el egy autópályát Párizs Chilly-Mazarin nevű déli elővárosánál 2024. február 1-jén, amikor Gabriel Attal miniszterelnök újabb intézkedéseket jelentett be a két hete tüntető gazdák terheinek enyhítésére.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Enged a francia kormány a tiltakozó gazdáknak

150 millió eurós adó- és járulékteher csökkentéssel és a növényvédő szerek tilalmának feloldásával nyugtatná meg Gabriel Attal francia miniszterelnök az egyre nagyobb számban tüntetőket.

A francia kormány 150 millió eurót különít el "ettől az évtől kezdve és állandó jelleggel" a mezőgazdasági termelők adóterheinek enyhítését célzó intézkedésekre" - ígérte a francia miniszterelnök, miután a tiltakozó francia mezőgazdasági szakszervezetek az elmúlt napokban mintegy kétszáz követelést tettek közzé.

A kormány "felfüggeszti" azt a tervet, amely a növényvédő szerek használatának csökkentésére vonatkozó célokat határoz meg, és amely a gazdák egyik fő követelése. Az Ecophyto kormányzati program célja, hogy 2030-ra a felére csökkentse a növényvédő szerek használatát.

A kormány azt is meg akarja akadályozni, hogy Franciaországba olyan gyümölcsöket és zöldségeket importáljanak, amelyeket az Európai Unióban betiltott tiakloprid hatóanyagú nevű növényvédő szerrel kezeltek.

Gabriel Attal azt is szorgalmazta, hogy az Európai Unióba irányuló ukrán gabonaimport korlátozásának kérdéséről is legyenek tárgyalások.

Az EU eddig nem vette fel a gabonaféléket azon "érzékeny" termékek listájára, amelyek behozatalát korlátozni lehet.

A miniszterelnök csaknem egy héttel a mezőgazdasági termelőknek tett első bejelentései után azt is megígérte, hogy megerősíti az áruházláncok, a forgalmazók és az agráripari vállalkozások közötti ádáz árháborúban a gazdák jövedelmét védő hatályos törvényt.

Gabriel Attal a mezőgazdasági örökségekre vonatkozó adómentességi küszöbök megemelését is megígérte. A gazdatüntetések két hete tartanak Franciaországban, ahol a stratégiai útvonalakon blokádpontokat állítottak fel a tüntetők.

Reagáltak a szakszervezetek

A bejelentés hírére a francia mezőgazdasági termelők többségi szakszervezetei csütörtökön a stratégiai útvonalakon felállított blokádpontok feloldására szólítottak fel.

"Mindannak fényében, amit bejelentettek, meg kell változtatnunk cselekvési módszereinket, ezért felszólítjuk a tagjainkat, hogy függesszék fel a blokádokat, és a mozgósítás új formáját válasszák" - jelentette ki Arnaud Gaillot, a Jeunes Agriculteurs elnöke, Arnaud Rousseau-val, a legjelentősebb francia mezőgazdasági szervezet, az FNSEA elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×